Лісові дитячі садки Waldkindergarten: ранній розвиток дитини на природі

У Німеччині у 60-их роках минулого століття з'явилася свого роду педагогічна інновація – дитячий садок в лісі. Малюкам дозволяють лазити по деревах, грати з вогнем і вивчати дикі рослини. Звичайно ж, під наглядом вихователів.

Waldkindergarten (лісовий дитячий сад) – майже нічим не відрізняється від звичних дитячих садків. Прохолодним листопадовим ранком діти їдять кашу, потім грають і співають пісні. Тільки відбувається все посеред лісу, де замість стільчиків – колоди, вогнище – замість звичного опалення.


Щоранку, незалежно від погоди, більше 20 малят приходять в Die Невеликий Pankgrafen – «лісовий» дитячий садок в Карові, містечку, що знаходиться північніше Берліна. Це один з 1500 «лісових садків», які функціонують по всій Німеччині.

Перший офіційний лісовий дитячий садок в Німеччині відкрив свої двері в 1968 році в місті Вісбаден. Організатору цього нововведення Урсулі Зубі (Ursula Sube) вдалося отримати від Товаритства у справах дітей та молоді державний дозвіл на дану форму нагляду за дошкільнятами. З тих пір і по сьогоднішній день кількість лісових садків зросла до кількох сотень. В останні роки подібні дошкільні заклади дуже популярні в Японії, Південній Кореї, США і Канаді.

Завідуючий Die Невеликий Pankgrafen Торстен Рейнеке тільки сміється над репортерами, які закидають його питаннями про дитяче благополуччя, коли малюки цілими днями перебувають на відкритому повітрі при мінусовій температурі: «Маленький організм швидко адаптується і загартовується. Це дуже корисно для імунітету діточок. А ще у них добре розвивається просторове мислення. Та й батьки знають, як одягати дітей в такий садок», — запевняє Торстен Рейнеке. Якщо комусь із дітей холодно – зігрітися можна у табірному курені, де теж є вогнище, або в невеликому дерев’яному будиночку. Але 90% часу діти проводять серед природи.



Лісовий садок - це частина більш широкої системи навчання під назвою outdoor learning, яка включає в себе лісові школи, табори дикої природи і літні кампуси. Найчастіше це програма, розрахована на термін не менше 6 тижнів, протягом якої діти не тільки отримують досвід спілкування з природою, але і покращують свої соціальні і конітивні навички.

Наші дітки повинні рости здоровими і розумними. А посприяє цьому школа раннього розвитку Київ, саме тут застосовуються найновіші методики дошкільної підготовки, а завдяки досвідченим і чуйним педагогам малеча буде почувати себе тут максимально комфортно.