Професор, який жив у сміттєвому баку, представив революційний концепт «розумного» будинку

У США був створений унікальний концепт модульного житла для міст. Примітно те, що проект був розроблений досить відомим професором Джефом Вілсоном з техаського університету, який прославився своєю нестандартною екологічною акцією - він оселився в сміттєвому баку, і довгий час там прожив.

Проект отримав назву Kasita. По суті, це проект модульного житла. Щось подібне ентузіасти створюють з морських вантажних контейнерів. Як і будь-яке інше модульно житло, Kasita має можливість бути перевезенним на інше місце за допомогою спеціального обладнання. Однак далеко не всі це головна особливість проекту.



По-перше, Kasita відрізняється високим рівнем комфорту в умовах обмеженої площі. Для того щоб вмістити в квартиру все необхідне, довелося поділити її на рухомі секції. Ліжко, стіл, навіть кухонна зона тут пересівні. Рухаються навіть окремі стелажі, полиці, тумбочки і шафи. Здійснюються всі маніпуляції досить легко і дозволяють «перебудовувати» планування по кілька разів протягом доби.

По-друге, будинок Kasita є «розумним». Певні речі, наприклад, рух деяких модулів в квартирі, може бути здійснено за допомогою голосової команди. З їхньою ж допомогою можна включати і вимикати світло, управляти віконними жалюзі, які, до речі, тут http://www.insait.ua/items/solar/jalousie можна придбати по найкращій ціні. Розумна система буде вітати господаря, який повернувся додому, і включати добірку його улюбленої музики. Можна також здійснювати «запит» озвучування останніх новин і прогнозу погоди.

Побудувати перший Kasita планується вже у 2016 році в Остіні, штат Техас. Згодом будинки Kasita з’являться ще мінімум у 10 містах США. Поки продаж будинків не планується. Приміщення будуть здаватися в оренду за 600 доларів в місяць. Також Джефф Вілсон заявив про намір створити аналогічний концепт адаптований під студентів.



Стосовно згадуваного сміттєвого бака: варто зауважити, що доктор Джеф Вілсон з техаського Університету Х’юстона-Тіллотсона тривалий час жив зовсім не у якісь брудній урні. Ентузіаст створив мінімалістичний, але вельми комфортабельний, міні-будиночок зі сміттєвого бака, зробивши його фактично повністю енергетично незалежним.

Своєю акцією доктор хотів показати, як мало насправді потрібно людині, і підкреслив необхідність економити природні ресурси, які сьогодні споживаються в колосальному обсязі саме городянами.