Як заставити комп’ютер слідкувати за поставою користувача?

Багато людей в даний час проводять велику кількість часу за комп'ютером. У декого цей показник доходить до 10-15 годин на добу! Звичайно ж таке "сидіння" ні до чого доброго не призведе, якщо не контролювати його, не обмежити час, то в результаті можна отримати серйозні проблеми зі здоров"ям.

Дехто заперечить: ну як тут обмежиш час, якщо роботи на компі багато треба зробити, почитати головні новини, подивитись, що там поробляють друзі на фейсбуці, а ще останню версію CCleaner скачати треба, а ще... Втім можна не продовжувати, “відмазки” завжди самі по собі знайдуться.

Найбільш поширена проблема - хребет, а от щоби контролювати свою поставу за компьютером, не допускати сутулості, німецькі розробники анонсували програму HeadUp. Основні комппоненти системи звичайна web-камера, встановлена на моніторі, і додаток з функцією розпізнавання обличчя.

Якщо ж під час роботи користувач  починає горбитися, а значить його обличчя виходить за межі заданого візуального поля, програма реагує на це відповідним тривожним звуковим сигналом.


Щось подібне розробили ізраїльські вчені з Університету імені Бен-Гуріона, Вони анонсували навчальний метод, який змусить офісних службовців, які проводять свій робочий день перед екраном комп’ютера, стежити за власною поставою. Все що потрібно для реалізації цієї цікавої ідеї – знову ж таки, стандартна веб-камера і невеликий додаток, розроблений співробітниками університету.

Принцип дії системи надзвичайно простий. «Додаток буде постійно нагадувати службовцям про їх звички, використовуючи для цього зображення з веб-камери, що виводяться на дисплей персонального комп’ютера», - пояснює Мейрав Тайєб-Маймон (Meirav Taieb-Maimon), один з учасників дослідницької групи з факультету інформаційних систем. «Дивлячись на знімки, співробітник може порівняти своє поточне положення за робочим столом з рекомендованою ергономічної позою, якої всі учасники випробувань були навчені в самому початку експерименту».

Зрозуміло, пропонований підхід спрацює лише за умови, що користувач ПК особисто зацікавлений у виправленні власної постави і буде неухильно слідувати рекомендаціям.