GravityLight: лампочка, що працює на гравітації

Інженери з лондонської компанії Therefore сконструювали діючий прототип лампочки, яка працює на силі гравітації. Досить підвісити до пристрою сумку з баластом, або будь-який інший вантаж вагою близько 10 кг — і світлодіоди будуть світитися близько 30 хвилин.

Електрифікація приміщення - важливе питання, що потребує серйозного професійного підходу, а тут http://montagniki.com.ua/portfolio-view/elektro/ ви зможете замовити електромонтажні роботи будь-якої складності. А що робити, поряд нема електромереж, звідки брати джерело світла?

Власне вирішити цю проблему допоможе система GravityLight. Всередині коробки — пристрій наподобі гирьового механізму, який забезпечує обертання коліщаток з постійною швидкістю, як у звичайних настінних механічних годинниках з гирьками. Ймовірно, тут котушка з генератором обертається в магнітному полі і створює змінний струм, який живить лампочку.



Лампочки GravityLight пропонується постачати в Африку, Індію та Південну Америку. У цих районах світу більше 1,5 мільярдів чоловік живе без електрики, використовуючи для освітлення гасові лампи. GravityLight позиціонується як більш розумна альтернатива. У деяких районах жителі віддають від 10% до 20% свого доходу на купівлю гасу. В одній тільки Індії в лікарні щорічно надходить 2,5 мільйона чоловік з опіками від гасу, а вечір з гасовою лампою порівняно з вдиханням диму від двох пачок сигарет, тому й не дивно, що так багато тутешніх людей страждають від раку легенів.

Також лампочки на гравітації мають переваги перед сонячними батареями, які потрібно встановлювати в добре освітлених місцях і додатково обладнати акумуляторами для накопичення заряду — щоб світити ввечері і вночі. Тут же все просто. Підняв за три секунди десятикілограмовий мішок — і лампочка світить півгодини. А якщо зробити для важелів колодязь 10-20 метрів, то лампочка може світити і цілу добу, а то й більше!

До речі, замість мішка можна використовувати якісь декоративні елементи, наприклад, камені чи вазони з квітами. Таку лампу можна повісити навіть в темному підвалі, на відміну від фотоелементів.