У США успішно випробували «білий лазер», який в 10 разів збільшує швидкість зв’язку

Вчені з державного університету Арізони, США, відзвітували про успішно завершені випробування першого в світі білого лазера. Білий лазер вдалося створити, з'єднавши три кольори – червоний, зелений і синій. В результаті лазер може випускати промінь будь-якого кольору з трьох згаданих. Раніше подібні експерименти не вдавалися.

Для запуску білого лазера вчені використовували надтонкий напівпровідниковий нанолист з трьома паралельними сегментами для кожного з основних кольорів. Фахівці назвали свою розробку «монолітним білим лазером». З комерційної точки зору «білий лазер» можна використовувати для створення високошвидкісного аналога Wi-Fi – так званого «світлового інтернету» або Li-Fi, що передбачає швидкість передачі даних, мінімум в 10 разів швидше існуючих.

Крім того, технологію можна застосовувати для освітлення, і створення нових типів дисплеїв з більш насиченими і яскравими кольорами.

Варто відзначити, що лазери використовують і в шоу-бізнесі для створення яскравих видовищних світлових ефектів. До речі, компанія Luxpro якраз і пропонує таке новітнє лазерне шоу-обладнання.

Раніше з’ясувалося, що Facebook розробляє технологію передачі даних за допомогою лазера. Систему планують використовувати там, де мережева інфраструктура погано розвинена. Швидкість передачі даних лазером на великі відстані значно вище, ніж традиційними засобами.

Лазерну систему передачі даних планують використовувати там, де мережева інфраструктура погано розвинена. Над проектом працюють інженери з підрозділу Connectivity Lab, завдання якого – проводити інтернет навіть в самі глухі куточки планети.

Коментуючи розробку, Марк Цукерберг зазначив, що лазерні промені не будуть видимі оком – їх спеціально зробили видимими для фотографії. А говорячи про переваги, він відмічає, щвидкість передачі даних лазером на великі відстані значно зростає, порівняно з традиційними засобами.

Лазерну передачу даних передбачається використовувати спільно з безпілотними літальними апаратами і супутниками, які повинні проводити в повітрі за кілька місяців без перерви, заряджаючись від сонячних батарей. Про терміни запуску реальних проектів на базі нової технології поки що нічого не повідомляється.