На Женевському автосалоні показали авто, повністю надруковане на 3D-принтері

Німецька інжинірингова компанія EDAG в останні 40 років спеціалізується на розробці дизайну автомобілів для провідних автовиробників. На минулорічному 84-ому Міжнародному автосалоні в Женеві, EDAG представила свою нову технологію створення кузовів, що нагадує роботу 3D-принтера. Судячи з усього, розробка німців обіцяє справжню революцію в автомобілебудуванні!

Звичайно ж, це справа майбутнього, а наразі хочеться порадити почитати тут відгуки про автосалон Альянс, і вигідно придбати хороший автомобіль.

EDAG використовує 3D-друк давно, в основному для створення макетів при проектуванні, що значно прискорює процес. Проте інженери компанії бачать велике майбутнє у застосуванні схожої технології при серійному виробництві. Всі секрети технології не розкриваються, повідомляється лише, що це процес пошарового напилення вуглепластика у вакуумній камері.

Перш ніж перейти до використання 3D друку, розробники EDAG зверталися до технологій селективного лазерного спікання, плавлення і стереолітографії. Підсумковим рішенням стало використання однієї з версій пошарового осадження плавленого матеріалу (FDM). EDAG Genesis був побудований шляхом створення термопластичної моделі, хоча представники компанії говорять, що могли б використовувати і вуглецеве волокно, щоб зробити структуру міцнішою і легшою.

Офіційний прес-реліз EDAG запевняє, що корпуси автомобілів, отримані шляхом подібного «друку», нітрохи не поступаються традиційному металу по міцності і витривалості, однак помітно полегшують загальну вагу автомобіля, в тому числі через відсутність кріплення і дрібних деталей для зборки, а також за рахунок можливості робити багато конструкцій порожнистими.

Говорити про застосування технології в серійному виробництві ще дуже рано, проте перспективи, які відкриваються досить привабливі. Можливо, в майбутньому складні складальні лінії спростять, час створення автомобіля серйозно скоротиться, а пошкоджені частини можна буде надрукувати і замінити протягом години в будь-якому автосервісі. Більш того, не виключено, що ваш майбутній автомобіль надрукують за одну ніч прямо в автосалоні, причому ви самі зможете вибрати його зовнішній вигляд, колір і дрібні оздоблювальні деталі!