Підтвердження версії про могилу апостола Матвія на дні озера Іссик-Куля

Томські підводники під час розкопок з киргизькими археологами на дні озера Іссик-Куль виявили скіфське городище часів першого тисячоліття до нашої ери. Раніше воно не було відомо вченим, повідомив керівник підводних робіт, член клубу дайверів Дмитро Горн.

“Ми перебували близько скіфського городища Чигу. Це горизонтальне плато, де розташовується велика кількість слідів господарської діяльності людини: курганів, капищ, городищ і так далі. У цьому місці глибина озера кілька метрів. І нам вдалося знайти городище, досі невідоме археологам. За попередніми даними, це городище сакського, чи скіфського періоду віком приблизно 2,5 тисячі років”, - сказав він.

За словами Горна, територія, де було виявлено городище, пішла під воду багато років назад через різкий підйом рівня води в озері і тепер знаходиться на відстані близько 2 км від лінії берега.

Крім самого городища, аквалангісти виявили велику кількість артефактів: безліч черепків, підвіску з кістки, рештки ритуального бронзового серпа, металевий гудзик,  глечик, вік якого оцінюється в 2-2,5 тисячі років.



А ще виявлені на дні озера Іссик-Куль судини і інші знахідки підтверджують, що в цьому місці могли бути поховані мощі святого Левія Матвія, який був учнем Ісуса Христа, розповів керівник киргизько-російської розвідувальної експедиції академік Володимир Плоских.

Академік розповів, що експедицію він ініціював 25 років тому після прочитання робіт Петра Семенова-Тян-Шанського, який 150 років тому писав, що на Іссик-Кулі, можливо, є поховання апостола-євангеліста Матвія. Ґрунтувався Тян-Шанський на виявленій ним каталонської карті. “На карті намальований Іссик-Куль і позначено місце. Напис поруч говорить: “Місце, зване Іссик-Куль. Тут монастир братів вірмен, де перебувають мощі святого Матвія, апостола і євангеліста”. Академік знайшов місце, позначене на карті, на дні Іссик-Куля поруч з селом Курменти.

Достовірним фактом, повідомлюваний євангеліями, є те, що Левій Матвій був збирачем мита. Після зустрічі з Ісусом він роздав всі свої заощадження біднякам і пішов за Вчителем. Так він став одним з апостолів (учнів) Ісуса Христа.