Капсульний будинок Nakagin Capsule Tower: життя на площі 9 кв. метрів

Мікро-апартаменти сьогодні — світовий тренд. Проте в Японії люди живуть в апартаментах площею 9 квадратних метрів, розташованих в Накагінській капсульній вежі, причому вже кілька десятиліть.

Таке житло переживає останнім часом справжній ренесанс. Подібні квартири-капсули являють собою практично прямолінійний антидот постійній нестачі доступного житла в густонаселених зростаючих містах. Якщо орендна плата за квадратний метр фантастично висока, то чому не зменшити кількість цих самих метрів?

Наприклад, у Нью-Йорку було побудовано першу багатоблочну модульну будівлю на Манхеттені з апартаментами площею від 23 до 34 квадратних метрів. Щоправда, будували її досить довго, мабуть через те, що не використовували ефективне будівельне риштування, адже аренда на http://active-build.com.ua/ тоді їм була недоступна. 

Але вперше цей «ковток майбутнього» з’явився на світ набагато раніше – у післявоєнній Японії. Саме тоді маленька група архітекторів зібралася разом під спільним прапором «Метаболізм», і її найвідомішим і довговічним проектом стала знаменита Накагінська капсульна вежа (Nakagin Capsule Tower).



Японія є однією з країн світу, в якій особливо гостро відчувається проблема нестачі житла. Ця проблема хвилює жителів Токіо, та інших міст країни вже не один десяток років, і оригінальний варіант вирішення проблеми запропонував архітектор Кісі Куракаво. У 1972 році він побудував житловий комплекс під назвою «Накагінська вежа – капсула», який миттєво був зарахований до архітектурних пам’яток світового значення.

Замість стандартних просторих квартир у будинку було обладнано 140 мініатюрних модулів-капсул, які фактично є автономними елементами конструкції. Якщо якийсь з модулів занепав, його можна легко від’єднати від загальної конструкції і замінити. Комплекс Nakagin Capsule Tower складається з двох веж, одна з яких налічує 11 поверхів, а інша 13. Мешканці незвичайного будинку отримали в своє розпорядження мініатюрні кімнати-капсули, в яких встановлені стильні дизайнерські меблі і техніка. У кожній капсулі обов’язково передбачено невелике кругле вікно, а також обладнана комфортна система освітлення.



Унікальний житловий комплекс став справжньою знахідкою для городян, які не можуть дозволити собі покупку стандартного житла. Однак, і у такого оригінального будинку є свої недоліки. При будівництві веж використовувався азбест, негативний вплив якого на здоров’я давно підтверджено вченими всього світу.

У 2007 році вперше було піднято питання про реконструкцію житлового комплексу, в даний час розробляється проект його глобальної перебудови.