Електрохромні сонцезахисні окуляри Skugga миттєво міняють колір лінз

Зручні сонцезахисні окуляри – важливий фактор комфорту в спекотні літні дні. У той час, як окремі розробники роблять акцент на формі чи красі оправи, інші - на їх технологічності. І електрохромні Skugga від шведської компанії Top Notch Design – цікаве тому підтвердження.

Електрохромні окуляри багато в чому нагадують традиційні фотохромні лінзи, які автоматично змінюють відтінок з прозорого до тонованого під впливом ультрафіолету. Тільки у фотохромних лінз це займає час – як мінімум, кілька секунд. У той час як електрохромні “перемикаються” миттєво.

Більше того, користувач сам може вибирати між прозорими, тонованими режимами за бажанням. Що має сенс, наприклад, для водія авто – коли фотохромні лінзи не темніють через те, що виявляються затінені від променів сонця.

В роботі шведських електрохромних окулярів Skugga використовується фірмова технологія LC-Tec, заснована на рідкокристалічному фільтрі між лінзами. Затемнення лінз, або зворотний процес їх “просвітлення” відбувається у відповідь на застосування низьковольтного електричного струму.

Конструкція окулярів має датчик розсіяного світла, що забезпечує автоматичне затемнення лінз при виході на яскраве світло, а також систему ручного перемикання, коли лінзи змінюють тон за бажанням користувача. Більше того, через додаток на смартфоні власник сонцезахисних окулярів Skugga може налаштувати бажаний відтінок лінз.

За словами дизайнерів, окуляри блокують 100% ультрафіолетового випромінювання обох типів – UVA і UVB, навіть зі світлими лінзами. Приємний бонус – додаток на смартфон дозволяє отримати дані про кількість отриманого за день (або за інший проміжок часу) ультрафіолетового опромінення. Що дозволяє, наприклад, регулювати час знаходження на пляжі, або вуличної прогулянки під яскравим сонцем.


Електронна система сонцезахисних окулярів Skugga живиться від компактного акумулятора, що забезпечує до 8 годин роботи при регулюванні затемнення в автоматичному режимі. Або до 12 годин – при ручному регулюванні (режим вибирається через смартфон). При розрядці акумулятора лінзи автоматично приймають світлий відтінок і залишаються в ньому.

Підзарядка бездротова, методом індукції (окуляри просто розташовуються на спеціальній підставці). При бажанні – за допомогою підключення до порту USB: для цього за окрему плату доведеться придбати оригінальний шнур з прищіпкою.


Ухудшение сумеречного зрения – серьезный недуг, требующий профессионального медицинского вмешательства. Самым оптимальным вариантом считается лечение гемералопии в Германии, опытные немецкие офтальмологи помогут вам справиться э этой болезнью.