Оригінальні сонцезахисні “жалюзі” для хмарочосу Al Bahar Towers в Абу-Дабі

Сталеві вежі зі скляними стінами – такий вигляд більшості сучасних хмарочосів. Така технологія має ряд переваг. Сталевий каркас зводиться відносно швидко, він міцний і не вимагає великої кількості будівельних матеріалів. Проте ж ахіллесова п'ята скляних хмарочосів – їх теплоємність.

Промені сонця легко проникають крізь скло і розігрівають всі видимі поверхні, що вимагає підвищених витрат на охолодження і кондиціонування. Особливо цей недолік проявляється в жарких південних районах. Як боротися з зайвим теплом?

Зовсім не обов’язково винаходити ніколи раніше небачені технології. Іноді значного ефекту можна досягти, модернізуючи старі, відомі протягом століть методи.Саме таке рішення придумали архітектори веж-близнюків Al Bahar Towers в Абу-Дабі (ОАЕ). Для охолодження хмарочосів була використана сучасна інтерпретація стародавнього арабського стилю «машрабія».



Звичайно, сьогодні ніхто не пропонує покрити весь хмарочос різьбленим дерев’яним облицюванням. Це було б надто дорого, до того ж, без товстих глинобитних стін ефективність машрабії, швидше за все, сильно зменшиться. Архітектурна компанія Aedas розробила рішення: технологія «розумної шкіри» хмарочосів Al Bahar Towers створена на базі старовинних будівельних прийомів.

Візерунки покриття хмарочосів не настільки складні, як в традиційній машрабії, однак вони куди складніше у технологічному плані. У той час як традиційні решітки на вікнах пасивні, сучасна інтерпретація стежить за сонцем, надаючи максимальний захист в потрібний момент і в потрібному місці.



“Шкіра” складається з 2000 модулів-парасольок, які закриваються і відкриваються в залежності від положення сонця. Парасольки управляються автоматично з єдиного центру, який можна порівняти з мозком системи. Центральне управління забезпечує злагодженість роботи і взаємодію всіх елементів.

З естетичної точки зору систему можна розглядати як змінну в часі архітектурну прикрасу, оскільки різною мірою відкритості «парасольки» складають різні геометричні візерунки, справжню мозаїку з шестикутних елементів.


Для изысканного вида ваших окон, а также создания комфортного микроклимата рекомендуем жалюзи-проем.odessa.ua, имеются в наличии красивые и практичные горизонтальные, вертикальные конструкции, оригинальные тканевые ролеты, рулонные шторы.