Light L16: компактна камера з 16 вбудованими об’єктивами

Коли дивишся на цей дивний гаджет, то здається, ніби-то на тебе зиркає своїми багаточисельними очима якийсь фантастичний робот-павук. Насправді "очей" у цьому пристрої всього 16, і це камера Light L16. Раджив Лароя, засновник компанії-виробника Light, заявив, що поява цієї унікальної камери створила "тиху революцію" у світі фотографії.

Отож, у ході цьогорічної конференції Code/Mobile стартап-компанія Light анонсувала «мультдіафрагменну обчислювальну камеру» L16. Її ім’я дуже просто пояснюється. Справа в тому, що новинка включає 16 лінз і, як стверджують розробники, може за якістю фотографій змагатися з цифровими дзеркальними камерами. При цьому габаритні розміри камери невеликі — приблизно як Nexus 6 подвоєної товщини.

Принцип роботи пристрою досить простий. При натисканні кнопки спуску всі 16 об’єктивів одночасно захоплюють зображення при різних фокусних відстанях. Технологія, розроблена фахівцями Light, об’єднує всі отримані знімки в одне велике зображення з роздільною здатністю 52 Мп. Після зйомки в кадр можна внести різні зміни, наприклад, зменшити або збільшити глибину різкості, змістити фокус і експозицію.

Можливо для фотоапаратів з винятковими характеристиками і потрібна така велика кількість об’єктивів, а для надійних якісних відеореєстраторів, які представлені на сайті http://vidimost.com/ цілком достатньо і одного.



L16 працює під управлінням операційної системи Android і має вбудований модуль Wi-Fi. Камера забезпечує зумування в діапазоні від 35 до 150 мм. Також відзначаються великий п’ятидюймовий сенсорний дисплей, функція відеозйомки у форматі 4K, корпус із захистом від води й пилу класу IP54, GPS, акселерометр.

При оформленні замовлення зараз камера обійдеться користувачеві в $1299. Якщо ж почекати до надходження L16 у продаж, що станеться у вересні 2016 року, то тоді доведеться заплатити вже $1699. Найбільші сумніви в тому, чи зможе новинка з маленькими лінзами і невідомим (поки) сенсором дійсно за якістю зображення зрівнятися з дзеркальними камерами того ж цінового діапазону. Також під питанням швидкодія пристрою.