Як навчитися достойно переносити життєві невдачі?

Є люди-переможці, є переможені. І ті, і інші терпіли в житті поразки. Лише перші їх пережили, а другі – ні. Однак свій рух до перемог починати ніколи не пізно. І вміння програвати необхідне на шляху до успіху.

Невдачі переслідують вас на кожному кроці, і здається, єдине, що ще у ваших силах, – це змиритися з прикрим званням «Невдаха». Чому в одних виходить все і завжди, а в інших – нічого і ніколи? Саме так міркують люди, які не вміють програвати.

Насправді невдачі – це природне явище, що супроводжує життя кожної людини. Починаючи з дитячого віку, ми щодня «змагаємося» з кимось: хто краще читає, хто швидше бігає, у кого більше зарплата, у кого найкрасивіша дружина? У цих змаганнях незмінно хтось програє, а хто виграє. Інакше і бути не може, адже всі люди різні.

У зіткненні умінь, знань, можливостей і точок зору полягає природна потреба людини доводити свою правоту і зверхність. Переможець отримує захоплені погляди навколишніх і бонуси до почуття власної гідності. Переможений ж, якщо він не вміє правильно ставитися до поразок, обзаводиться низькою самооцінкою і комплексами невдахи.

Якщо ви хочете зрозуміти, як навчитися програвати, насамперед слід змінити ваше ставлення до «змагань», перемог і поразок. А для цього варто розвіяти найбільш поширені міфи, що стосуються невдач.

«Я завжди програю, в той час як інші – завжди виграють».

Це зовсім не так. Кожна людина може помилятися, давати слабину і т. п., і всі час від часу потрапляють у халепу і терплять невдачі. Можливо, ви занадто вимогливі до себе або страждаєте комплексом неповноцінності.

«Мене будуть вважати невдахою».

Дуже часто лякає не сама невдача як така, а думка близьких людей і оточення, які можуть порахувати вас невдахою. По-перше, цього не станеться. По-друге, якщо це все ж сталося, то справа не у вас, а у вашому оточенні: бути може, його варто поміняти?

«Що б не сталося, ні в якому разі не можна визнавати поразку».

Немає більш безглуздого видовища, ніж переможений, що доводить з піною у рота свою правоту. Навпаки, вміння зізнаватися собі і оточуючим в поразці говорить про вас як про сильну особистості, що зберігає почуття власної гідності у будь-якій ситуації.

Італійський письменник Карло Доссі називав невдачу першою сходинкою до успіху. Спробуйте і ви поміняти мінус на плюс, і ви відразу зрозумієте, що за будь-якою поразкою слідує перемога!

Бажаєте стати успішною людиною? Тоді вам у пригоді стануть ефективні коучинг курси, що проводяться досвідченими фахівцями Академії Коучингової Майстерності  WPGroup.