У Європі розробили «детектор брехні» для соціальних мереж

Міжнародна команда європейських дослідників працює над комп'ютерною системою, яка зможе визначити, які записи в соціальних мережах є правдою, а які ні.

«Детектор брехні» для соціальних мереж отримав назву Pheme, в честь греко-римської богині Фами. Система буде працювати з різними комунікаційними спільнотами – у першу чергу, з Twitter – у режимі реального часу. Це допоможе запобігти поширення неправдивих чуток і провокацій.

Розробники вважають, що Pheme буде особливо корисна поліції і аварійним службам. На підтвердження своїх слів вони наводять випадок поширення паніки в Лондоні в 2011 році, коли в Twitter з’явилися неправдиві чутки про те, що з міського зоопарку втекли небезпечні тварини.

Система буде моментально визначати вірність змісту записів в соціальних мережах. Неправдиві повідомлення будуть класифіковані по декількох категоріях: суперечливі повідомлення, невірна інформація, яка випадково стала популярною, і неправдива інформація, поширювана навмисно.

Нову інформацію Pheme буде автоматично перевіряти за допомогою звернення до авторитетних новинних ресурсів, даючи пріоритет експертними оцінками. Крім того, вона буде визначати, які повідомлення розсилаються живими користувачами, а які – ботами.

Сомневаетесь в добропорядочности персонала, подозреваете супруга на предмет измены? Расставить все точки над «i» поможет детектор лжи, опытные специалисты компании «СПЕЦГРУПП» раскроют любые тайны.