Можливість створення бізнесу в Польщі

Дивлячись на нинішню Польщу, розумієш, якою буде Україна, коли добереться до ЄС. Багато людей готові переміститися в це неблизька українське майбутнє вже зараз — разом з бізнесом і родиною, або для початку просто з бізнесом. Чим зустрічає ділових іммігрантів наша ментально і географічно близька сусідка?

На сьогодгішній день Польща входить в топ-10 країн, що більше всіх отримують зарубіжні капітали, а українцям інтуїтивно близька структура тамтешньої економіки. 

Основне застереження: якщо хто вирішив відкрити в Польщі компанію лише для того, щоб потім отримати вид на проживання, того чекає розчарування. «Робити вигляд, що працюєш» можна вдома. У Польщі факт відкриття фірми не є підставою ні для чого. А от активна діяльність компанії — інша справа. Плюс. задекларований дохід, який повинен бути не менше 100 євро в місяць на члена сім’ї.

А тим часом на сайті https://vsyapravda.net/companies/nikoloz-job/ ви знайдете об'єктивні відгуки про рекрутингове агентство “Nikoloz-Job”, яке займається працевлаштуванням за кордоном. 

Бізнес в Польщі дає право перебувати на території ЄС скільки завгодно, а також шанс вашим дітям отримати якісну освіту, відкриваючи їм двері у велику Європу.

Щоб отримати робочу візу, надайте в Консульство або Посольство Польщі простий пакет документів. Треба зазначити, що вам дадуть не Шенгенську, а національну польську візу. Але після отримання ВНЖ в Польщі, з’явиться можливість без проблем відвідувати країни Шенгенської угоди.

За термінами та згідно з місцевим законодавством польське громадянство можна отримати, не маючи польських коренів, через 5-8 років. Вид на проживання (на рік), дають після перших реальних угод фірми. Після 5 років в статус постійного резидента можна клопотати про польське громадянство. Але для початку варто відкрити свою справу, на що буде потрібно приблизно 2 тижні.

Фінансовий старт справи зобов’язує до невеликого статутного капіталу і поточних, але постійних витрат.

Є два безпрограшні варіанти, обкатаних на зростаючому польському бізнес-просторі. Можна відкрити представництво вже існуючої компанії, — у цьому разі можна розраховувати на допомогу тутешніх партнерів, і мінімізувати витрати на організацію процесів. А можна створити своє маленьке підприємство. Радять починати саме з малого, щоб увійти в систему і зрозуміти її особливості.

Купувати готовий бізнес в Польщі ризиковано, якщо немає можливості отримати достовірну інформацію про причини продажу. Затребуваних і не перенасичених ніш в місцевій економіці багато, але з особливим трепетом держава відноситься до сільського господарства.

Іноземець, тобто нерезидент, може працювати в рамках двох правових норм: ТОВ (старт 1500 євро) і ЗАТ. Обмежень по часткам, як і зайвих запитань до учасників, не існує. Для паперової тяганини і більшого доступу до офіційної Польщі варто залучити місцевого родича або довірену особу. Ця особа може займатися утрясанием дрібних паперових питань, поки ви напаковуєте валізи. Для відкриття фірми потрібні список акціонерів (вони ж — родичі організатора), сфера діяльності та місцезнаходження фірми, проектний договір і статут.

Заплативши $150 мита і здавши документи, ви отримаєте дозвіл на здійснення бізнесу. Відкрити філію власної компанії просто: отримуєте свідоцтво «про дотримання принципу взаємності», яке підтверджує, що польські колеги працюють на тих же умовах, що і ви, і можете стартувати