Газогенераторні автомобілі - підкинув дров, і поїхав!

У Німеччині під час Другої Світової війни спостерігався гострий дефіцит бензину. Тому конструкторські бюро двох компаній (Volkswagen та Mercedes-Benz) отримали завдання розробити газогенераторні версії своїх популярних компактних машин. Обидві фірми в досить стислі терміни впоралися з поставленим завданням.

На конвеєр встали Volkswagen Beetle і Mercedes-Benz 230. Цікаво, що у серійних авто додаткове обладнання навіть не виступало за стандартні габарити “легковиків”. У Volkswagen пішли ще далі і створили дослідний зразок “дров’яного” армійського Volkswagen Тур 82 (”кюбельваген”).



Втім, не тільки Німеччина займалась цим напрямком. За довоєнний час радянськими інженерами було створено понад 300 різних варіантів газогенераторних установок, з яких 10 дійшли до серійного виробництва. Під час війни серійними заводами були підготовлені креслення спрощених установок, які могли виготовлятися на місцях в автомайстернях без застосування складного обладнання. За спогадами жителів північних і північно-східних регіонів СРСР, вантажівки на дровах можна було зустріти в глибинці аж до 70-х років ХХ століття.

На щастя, головне достоїнство газогенераторних автомобілів — незалежність від мережі АЗС, сьогодні стало мало актуальним. Однак у світлі сучасних екологічних віянь на перший план вийшло інше достоїнство автомобілів на дровах — робота на поновлюваному паливі без якої-небудь його хімічної підготовки, без додаткової витрати енергії на виробництво палива. Як показують теоретичні розрахунки та практичні випробування, мотор на дровах менше шкодить атмосфері своїми викидами, ніж аналогічних двигун, але вже працює на бензині або солярці. А ще кращий варіант - авто на газі, і якщо ви вирішили придбати газобалонне обладнання, знайте, що АЕБ ціна в Харкові найкраща!

І тим не менш тема з автомобілями на дровах втратила свою колишню популярність. Забути про газогенератори не дають в основному інженери-ентузіасти, які заради економії на паливі або в якості експерименту переобладнують свої особисті машини для роботи на генераторному газі.



За словами конструкторів, їх творіння можуть проїхати на одній заправці до 120 км зі швидкістю 80-90 км/год.




Єдина на сьогоднішній день країна, в якій масово використовуються автомобілі на дровах, — це Північна Корея. У зв’язку з тотальною світовою ізоляцією там спостерігається певний дефіцит рідкого палива. І дрова знову приходять на допомогу тим, хто опинився в нелегкому становищі.