У Литві пропонують ввести примусове лікування від алкоголізму

Прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс закликав узаконити примусове лікування від алкоголізму. "Я точно думаю, що варто було б прийняти таке рішення", — сказав прем'єр політик в ефірі радіо Ziniu radijas.

Як підкреслив Буткявічюс, “алкоголізм викликає серйозні проблеми у членів сім’ї осіб, що зловживають вживанням спиртних напоїв”. За словами прем’єра, для прийняття відповідного рішення може знадобитися приблизно рік.

Про необхідність введення примусового лікування від алкоголізму в країні заговорили після недавнього трагічного випадку у литовському містечку Кражяй. Там чоловік, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, вбив чотирьох жінок.

Між тим міністр внутрішніх справ Саулюс Сквернялис піднімає питання, чи буде ефективним примусове лікування від алкоголізму, яке застосовувалося в Литві в радянський час, а також, чи буде воно узгоджуватися з міжнародними правовими актами.

«Я не медик, але, я не розумію, який може дати ефект лікування людині, яка не хоче цього робити? Не розуміє, що хвора, не зізнається, що хвора, який це дасть результат? Можливо, медики, фахівці скажуть, що це можливо зробити. У нас була така практика примусового лікування тридцять років тому, і зараз вона є в сусідній державі на Сході, тоді вона була абсолютно неефективною. Можливо, зараз є інші моделі, інші можливості, але, як відомо, гарантом успіху у першу чергу є визнання цієї хвороби і бажання лікуватися», — сказав Сквернялис.

Як повідомляло раніше EADaily, дослідження міжнародної Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР/ОЕСР) показало, що по вживанню алкоголю серед жителів старше п’ятнадцяти років Литва випереджає всі країни ЄЕС. Споживання алкоголю в Литві, згідно з результатами дослідження, проведеного ОЕСР, становить 14,3 літрів на людину в рік. Примітно, що в динаміці споживання алкоголю в Литві з кожним роком зростає.

Нагадаємо також, що Литва займає лідируючі позиції у світових рейтингах за такими критеріями, як швидкість депопуляції і кількість суїцидів.

Алкоголизм – это настоящая беда, справится с которой помогут опытные специалисты. Вот адрес, по которому вы сможете получить профессиональную анонимную консультацию, а также записаться на процедуру кодирования.