Метан - автомобільне паливо майбутнього?

Як заощадити на паливі? В умовах сучасної економічної ситуації в Україні це питання стає все більш актуальним. Як бути, якщо сьогодні ми спалюємо в бензобаці свого авто левову частку сімейного доходу? Відповідь на це питання лежить на поверхні – потрібно шукати більш дешевий варіант заправки. Природний газ метан цілком відповідає вимогам палива майбутнього.

Відразу варто обмовитися: метан – це не пропан-бутан, через який у середовищі автомобілістів з’явилися десятки міфів. Метанові автомобілі не вибухають і не втрачають потужності.

Природний газ можна назвати ідеальним моторним паливом. Його використання зменшує знос двигуна на 35-45%. В результаті двигун служить довше, а перевізник економить не тільки на паливі, але і на технічному обслуговуванні

Проаналізувати переваги та оцінити реальну вигоду від використання метану як газомоторного палива дуже легко. Якщо взяти за основу витрата палива на автомобілі, то один кубометр метану приблизно еквівалентний одному літру бензину. Однак витрата пропану вище, ніж у бензину і метану орієнтовно на третину.

Для автомобілістів це реальний шанс знизити витрати на заправку транспорту. Фахівці відзначають, що у метанових автомобілів немає ніякої втрати потужності, а обладнання окупається вже приблизно через півроку після установки, особливо якщо таку послугу надають спеціалісти ГБО Харків, що мають відповідний значний досвід, і сучасне обладнання.

Крім економії безпосередньо при купівлі палива, автомобілісти отримують і інші вигоди. Пропан, як відомо, є результатом переробки нафтопродуктів, що залишилися при виробництві бензину, і тривала експлуатація даного моторного палива призводить до утворення нагару у двигуні автомобіля. Головна ж перевага метану в тому, що це екологічне паливо. Його згоряння супроводжується значно меншою кількістю викидів в атмосферу. У містах, де досить давно використовується метан, екологічні показники на порядок вище.

Є ймовірність вибуху балона з газом? Фахівці відповідають однозначно: ні. Метан легше повітря, тобто при витоку він відразу піднімається вгору і ніде не накопичується на відміну від пропану або бензину. Використовувати природний газ в якості моторного палива вигідно і безпечно: на борту автомобіля газ знаходиться в балонах, зроблених із міцних і легких композитних матеріалів. Заводи-виробники тестують їх на різні впливи: падіння з висоти, екстремально високі температури, тому ні аварії, ні пожежі їм не страшні.