Річка Йордан. Місце хрещення Христа

Святі води річки Йордан ваблять вже більше 2000 років паломників-християн прийняти обряд хрещення подібно до того, як колись цей обряд Ісус з Назарету прийняв від рук Іоанна Хрестителя.

Досі однозначно не встановлено, де саме відбувався цей святий обряд – на території Ізраїлю, або на території Йорданії. Згідно з останніми дослідженнями, які проводилися в 1996 році, було встановлено, що місце хрещення Спасителя розташовувалося в Йорданії, в долині Бетані. Але справа зовсім не в місці, а справа в самому хрещенні. Адже саме цей сакральний обряд прийняття віри Христової через воду має значення символу християнської віри.

Святий потік Йордану, Єрусалим з його численними храмами, озеро Кінерет – це сакральні місця не тільки для християн, але і для людства в цілому. Тут прихована наша історія. Історія, яка править світом вже більше двох тисячолітті. Історія, ім’я якої Християнство, тому паломництво на святу землю є бажаною мрією всіх щиро віруючих людей


.

Йордан на шляху свого проходження довжиною 252 км протікає по ущелинах і долинах Йорданії і Ізраїлю. Річка відома своїми чудодійними властивостями ще з часів Старого Завіту. Мойсей, який благополучно вивів свій народ з Єгипту, після смерті заповів продовжити свою місію Ісуса Навина. Ісус Навин, після сорокарічного блукання по пустелі, привів євреїв у Землю обітовану через Йордан, що розступився перед людьми і дав безперешкодно пройти їм крізь свою водну товщу.

Зустріти свято хрещення на святій землі і здійснити обмивання у священних водах Йордану – мрія будь-якого віруючого християнина. Місцем для здійснення обряду хрещення на Ізраїльській землі є містечко Ярденіт, розташоване поблизу озера Кінерет. Ярденіт – це не зовсім те місце, де був хрещений Спаситель, але це місце на Ізраїльській землі стало святим, так як саме тут мільйони прочан прийняли віру Христову в тіло і душу.



Унікальна особливість річки Йордан в тому, що при здійсненні обряду священиком на Водохреща, води Йордану на кілька миттєвостей повертають назад. Свідченням того, що Йордан і справді повертає назад, є той факт, що вода в річці несподівано стає солоною. Це сіль Мертвого моря потрапляє в прісноводну гладь води.