Як взимку зменшити втрати тепла?

В морозну зиму, особливо коли мінусова температура супроводжуються вітрами, кожний градус тепла в квартирі хочеться зберегти. Тепло виходить з квартири через вікна, двері, щілини і більше не повертається, тому потрібно здійснити комплекс заходів, щоб у квартирі було тепло і не витрачалася зайва енергії і гроші на опалення будинку.

Звичайно ж, перш за все потрібно подбати про хороші вікна, а продукція компанії ОкнаПроект завдяки ідеальним показникам теплоізоляції, якнайкраще підійде для цілей мінімізації втрати тепла.

Втім, корисним будуть поради та рекомендації спеціалістів, які допоможуть зберегти дорогоцінний і дороге тепло у всіх приміщеннях будинку:

- Майже 30% тепла йде з вашого будинку через щілини у вікнах і дверях. Найпростіші способи теплоізоляції дверних і віконних щілин піднімуть середню температуру в приміщенні на 4-5 °C. Для цього слід заклеїти щілини у вікнах спеціальним теплоізоляційним скотчем. Не забудьте провести теплоізоляцію дверних щілин і провести інші теплоізоляційні заходи в квартирі.

- Декоративні панелі на батареях опалення забирають дуже багато тепла (десь до 20%), до того ж розташовані в нішах вони дають на 10% менше тепла, ніж ті, що встановлені безпосередньо на стіні (радіатори випираючого типу). Якщо в квартирі холодно, зніміть декоративні панелі хоча б на час опалювального сезону. Якщо ви зараз перебуваєте в стадії ремонту, подумайте гарненько, чи варто ховати батареї в ніші.

- Якщо теплозахисний екран, який розташований між стіною та батареєю, покрити фольгою, тепловіддача радіатора підвищиться на 20%. При цьому витрати на опалення зменшуються в середньому на 4%. Для цього необхідно лише наклеїти фольгу на ДСП та розмістити такий теплозахисний екран на стіні за батареєю.

- Батарея з гладкою поверхнею збільшує тепловіддачу десь на 10%. До речі, краще віддає тепло саме темно-коричневий колір радіаторів в середньому на 8-10% порівняно з батареєю білого кольору. Для цього рекомендується ретельно очистити батарею від старої фарби, зробити поверхню гладкою за допомогою абразивних або інших засобів і потім пофарбувати батареї в темно-коричневий колір.

- Довгі штори перед радіаторами опалення роблять все для того, щоб обігрів йшов не на квартиру в цілому, а на стіну, тому для більш ефективного обігріву кімнати слід замінити довгі штори на короткі, щоб тепло могло вільно рухатися вглиб приміщення. Через довгі штори ви можете втратити до 20% всього переданого батареями тепла.

- В холод через звичайне скло може піти 10-14% тепла всього приміщення, тому рекомендується на ніч закривати вікна короткими шторами