Компанія Alibaba в День холостяка в Китаї наторгувала на $14 млрд

Щороку 11 листопада у Китаї святкують День холостяка. Відзначати свято самотніх чоловіків прийнято не вечірками, а покупками — до цієї дати приурочені масштабні розпродажі, які цього року побили всі рекорди.

Наприклад, у першу ж годину традиційної онлайн-розпродажі в День холостяка (Single’s Day) в Китаї валова виручка компанії Alibaba перевищила $3,9 млрд, що майже в два рази перевищивши аналогічний минулорічний результат ($2 млрд). До кінця торгового марафону показник досяг $14,3 млрд, що на 60% більше, ніж у 2014 році.


Але засновнику Alibaba Джеку Ма цьогорічного рекорду мало: він серйозно має намір зробити День холостяка глобальним.



Що ж це за свято, як воно виникло, і головне – причому тут Alibaba і її знижки?

День холостяка зародився в Китаї всього лише наприкінці 1990-х років, однак сьогодні його широко відзначають по всій країні. Свято придумали студенти, у яких не було коханих і які вірили в магію чисел: вважалося, що комбінація з чотирьох одиниць (11.11) символізує тих людей, що не перебувають у парі. Однак більшість жителів Піднебесної проводять це свято не на побаченнях в надії знайти свою другу половину, а в Мережі: в цей день китайські онлайн-ритейлери влаштовують тотальні розпродажі, на яких зі знижкою аж до 90 %(!) можна купити практично все що завгодно!

Чому цей атракціон небаченої щедрості проходить саме в День холостяка? Тому що сьогодні багато китайців не поспішають вступати в шлюб, так як не хочуть пов’язувати себе матеріальними зобов’язаннями і воліють витрачати гроші тільки на себе, а значить, в своє свято теж захочуть порадувати себе! Втім, покупцями, зрозуміло, можуть бути і люди, які перебувають у шлюбі, — паспорт тут ніхто перевіряти не буде.

За останні роки акція зросла до світових масштабів і перетворилася в китайський аналог американської «чорної п’ятниці». Сьогодні в розпродажах беруть участь і закордонні компанії, серед яких Zara, Uniqlo, Burberry, Nike і багато інших. Всього ж у нинішній акції брали участь більше 30 тисяч брендів, які пропонували купити близько 6 мільйонів товарів.

Торги також проводилися в 176 країнах світу, причому переважна більшість замовлень надійшло з Росії, і інших країн СНД.