Ціна найдорожчої ляльки склала $400 тис.

Скільки коштує найдорожча в світі лялька? Досі такою була знаменита Барбі від Стефано Кантурі, продана у 2010 році на аукціоні Christie за 302 500$. Чарівність блондинки доповнювало ексклюзивне діамантове намисто, на яке власне припадала основна частина вартості.

Відтепер Барбі від Кантурі – вже не найдорожча. Її рекорд затьмарила антикварна порцелянова красуня, продана аукціонним будинком Bonhams у вересні за шалені 242 500 фунтів стерлінгів, або майже чотириста тисяч доларів!

Звичайно, витрачати тисячі “зелених”, щоб потішити своїх донечок далеко не кожному по кишені, зате можна купити monster high, чудові ляльки, створені по мотивах персонажів популярного мультсеріалу “Школа монстрів”.

Ця лялька не прикрашена ні діамантами, ні якими-небудь іншими дорогоцінними каменями або металами. Головні її особливості – вік і ексклюзивний дизайн.



Випущена німецькою ляльковою фабрикою Kämmer & Reinhardt на початку минулого століття, вона наділена чарівною бісквітною головою, одягнена в біле плаття з мереживними деталями і білі панчохи. Заплетене по моді тих років у дві коси каштанове волосся прикрашене стрічками і увінчане солом’яним капелюшком. Сукня в районі талії охоплює стрічка ширше блакитного кольору, що чудово поєднується з добре окресленими голубувато-сірими очима ляльки.

Досить дорослий вираз обличчя демонструють бажання майстра зобразити «справжню панночку» – юну модницю періоду 1909-1912 років. При цьому про існування другого такого зразка фахівцям невідомо: це дозволяє припустити, що лялька має експериментальний молд (технічну форму для відливання) і була виготовлена в єдиному екземплярі.

Чарівна шатенка, очікувана вартість якої на аукціоні становила спочатку 80-100 тисяч фунтів стерлінгів – лише частина колекції антикварних ляльок, проданої на Bonhams в Лондоні у вересні. Крім неї покупці високо оцінили ще два подібних лота, випущених в минулому столітті німецькою фабрикою ляльок Kämmer & Reinhardt і оформлених легендарним художником і професором Артуром Левін-Фюнке (Arthur Левін-Funcke). Ними стали рудоволоса, у 55 см заввишки, одягнена у вільний біле платтячко лялька з серійним номером фабрики KR 105. Лялька була продана за 170,5 тисяч фунтів стерлінгів.

На третину дешевше – 115,3 тисячі фунтів, обійшлася новому власнику третя антикварні лялька, яка опинилася в рейтингу найдорожчих на вересневому аукціоні. Це малюк Хайнц (Heinz), прообразом якого став племінник Хайнца Бурковіца.