В Україні створили онлайн-ресурс, що дозволяє стежити за корупцією у ВНЗ

Нещодавно представники аналітичного центру CEDOS презентували в Україні онлайн-сервіс, який дозволить ефективніше боротися з корупцією у вищих навчальних закладах країни. На сайті буде зберігатися інформація про хабарі і інші порушення як під час вступних кампаній, так і безпосередньо під час навчання студентів.

Варто зазначити, що проблема корупції в університетах та інститутах досить серйозна і актуальна в ряді держав. Однак для України це питання давно є критичним, оскільки факти порушення вступних процедур, а також регулярні хабарі з боку керівництва і викладачів заважають нормальному процесу здобуття вищої освіти. Створений сайт Profrights.org являє собою певну базу, яка дозволяє заносити дані про випадки прямого порушення. Після онлайн фіксації інформація буде зберігатися в базі протягом тривалого часу.

Скарги можуть залишати не тільки студенти, але й самі викладачі, які зіткнулися з порушенням власних прав.

Презентацію сайту проводив Єгор Стадний, що очолює аналітичний центр з вивчення соціальних проблем CEDOS. Відбувалося це в рамках місцевої конференції, яка відбулася 16 листопада. Також Стадний додав, що до теперішнього часу на ресурсі вже зафіксовано більше двох сотень свідчень про порушення. Тут можна знайти не тільки факти дрібних хабарів, але і великі маніпуляції, задіяні при виборі голови одного з вищих навчальних закладів.

Залишену заявку між тим, розглянуть професійні юристи і можливе навіть притягнення винуватця до кримінальної відповідальності.

Трохи раніше CEDOS опублікував звіт, згідно з яким кількість українських абітурієнтів, що бажають навчатися в Польщі, в останні 7 років збільшилася майже в 3 рази. Абітурієнти вибирають приватні університети Польщі, куди легше поступити і дешевше вчитися навіть за українськими мірками. Якість освіти при цьому не відіграє великої ролі, оскільки диплом, отриманий в польському вузі, дозволяє залишитися жити за кордоном.

При цьому, навіть незважаючи на девальвацію гривні, загальна кількість студентів, які поїхали вчитися на Захід, збільшилася удвічі: якщо у 2010 році їх було 23 тис., то в 2014-му — вже 47,5 тис. Українці відмовляються від послуг вітчизняних ВНЗ через корупцію, неякісну освіту і диплом, який не визнається у Європі.

Власний веб-ресурс – запорука успіху підприємницької діяльності, унікальна можливість заявити про себе на просторах Всесвітньої мережі.  В студії IWORKS ви можете замовити сайт любої тематики, кофігурації і складності, а також ефективну їх розкрутку