У Парижі побудували перший еко-квартал

Чи будують у нас екобудинки з використанням сучасних екотехнологій? Будують, але мало і рідко. А от в країнах Європи, США та Канаді застосування зелених технологій – закон та технічний регламент. Перший екоквартал Rungis в Парижі - яскраве тому підтвердження.

Ще 2004 року було розроблено проект будівництва унікального екокварталу в 13-му окрузі Парижа, недалеко від вокзалу Gare de Rungis, і тепер він почав втілюватися в життя. Його будівництво поклало початок цілій серії подібних кварталів, які протягом найближчих років будуть побудовані по всій столиці Франції.



Основна особливість нового кварталу – практично повна відсутність автомобілів і доріг для них, мінімальне споживання електроенергії, повна автономія житлових і нежитлових будинків від центрального енергозабезпечення. Електрику для будинків будуть отримувати від сонячних батарей, а самі будинки спроектовані так, що тепло, необхідне для опалення вони будуть отримувати протягом дня і акумулювати для того, щоб підтримувати комфортну температуру вночі круглий рік.

Також була розроблена інноваційна система збору та очищення дощової води, яку можна буде використовувати для технічних потреб – прання, душ, миття посуду і т. п.



Над проектом екокварталу працювала команда відомих французьких архітекторів, кожен з яких розробляв свій напрямок. Так Віні Маас спроектував унікальну будівлю для компанії ВВС, в якій будуть працювати близько 900 співробітників. Головна особливість будівлі – «величезна діра в середині», яка представляє собою відкрите патіо, де можна буде відпочити під час перерви, випити чашечку кави, погрітися на сонечку і подихати свіжим повітрям.

Крістіан Оветт використовував всі найсучасніші енергонакопичувальні і енерозберігаючі технології для будівництва студентського містечка, а також гуртожитків для студентів та професорського складу.



Однак є в цього проекту і «негативна» сторона для автолюбителів – доступ авто в цю частину міста заборонено, зате замість них по кварталу курсує трамвай, а для велосипедистів прокладені велодоріжки.


fsd.com.ua