Мирський замок: візитна картка Білорусі

Невелике селище Мир в Білорусі широко відоме одним з найстаріших історичних пам'яток цієї країни – Мирським замком. Ця оборонна резиденція, що відноситься ще до періоду середньовічного зодчества, являє собою комплекс з самого замку-фортеці, будиночка для сторожа, земляних валів, розкішного італійського саду, парку, каплиці-усипальниці, ставка і придорожньої каплиці.

Цей величезний маєток в різні періоди часу належав кільком відомим в Білорусі сім’ям, але його засновниками і першими власниками вважають шляхетський рід Іл”їничів. За припущеннями істориків, замок почали будувати в XVI столітті на місці, де колись розташовувалася феодальна садиба. Недалеко протікала річка Миранка, а саму фортецю звели серед рівнин, так що місце для неї було обрано цілком вдало.



Протягом 1522-1526 років були побудовані чотири вежі висотою близько 25 метрів, згодом сполучені мурами, що додало архітектурному комплексу форму прямокутника. П’яту вежу, через яку можна було потрапити в замок, побудували посередині стіни, що виходить на захід – тут знаходилися дерев’яні ворота, додатково захищені металевою сіткою.

Стіни замку були дуже масивними, їх товщина в нижній частині досягала 3 метрів, а у верхній розташовувалися збройові бійниці.



В 1569 році Мирський замок набуває нових господарів – графський рід Радзивіллів, які продовжили будівництво і зміцнення резиденції. Представники цієї родини насипали навколо замку земляні вали висотою 9 метрів, а також вирили рів, який наповнювався водою з річки Миранки. У внутрішньому дворі було зведено триповерховий палац і службові будівлі, а також розбитий італійський сад.



Протягом наступних десятиліть у зв’язку з військовими подіями замок був сильно зруйнований. У 1830-1840 роках відновлена фортеця перейшла у володіння роду Вітгенштейнів, які нечасто навідувалися сюди.

Замок перебував у запустінні, поки в 1891 році його не придбав воєначальник з Росії Микола Святополк-Мирський, який почав тут масштабну реконструкцію.

Всем почитателям беларусских девственных природных красот, романтического уединенного отдыха советую ознакомиться на сайте Falvar.com с отличным предложением провести свой досуг в живописном Браславском озерном крае. Гостиничный комплекс «Фальварак» радушно открывает двери своим посетителям!