“Зім’ятий” будинок Технологічного університету Сіднея

Це не фотошоп, шокуюча будівля на фото в реальності дійсно виглядає як зім'ятий аркуш паперу. Вона належить Технологічному університету Сіднея (UTS). Автор проекту — Франк Гері (Frank Gehry), до речі, один з найвпливовіших архітекторів світу, а це перший його проект в Австралії.

23 лютого 2015 року новий корпус технологічного університету в Сіднеї прийняв у свої стіни перших студентів і викладачів. Нова будівля університету стало одним з найбільш обговорюваних пам’яток сучасної архітектури. З тих самих пір, як Френк Гері (Frank Gehry) володар Прітцкерівської премії (The Pritzker Architecture Prize), аналога Нобелівської премії в архітектурі, оприлюднив свій проект, і по сьогоднішній день, коли університет відкрив свої двері для громадськості.

Будівля носить ім’я доктора Чау Чака Вінг (Dr Chau Chak Wing), австралійсько-китайського бізнесмена і філантропа, який пожертвував $ 20 млн на будівництво будівлі. Його син раніше вивчав архітектуру в цьому університеті.

Незвичайний фасад будівлі доктора Чау Чака Вінг (Dr Chau Chak Wing Building) Сіднейського технологічного університету складається з 320000 спеціально виготовлених цеглин і скляних пластин, вимурованих певним чином. Саме в результаті цього і получилась таке унікальне творіння. Цікаво і деякі вікна виглядають, вони так ніби “випирають” назовні, а ще можн було би купить жалюзи, в розпал дня там, певно, досить спекотно.


Химерну форму будівлі австралійського технологічного університету генерал-губернатор Сіднея охарактеризував, як «сміливий і надихаючий» і «найкрасивіший роздавлений коричневий паперовий мішок, який він коли-небудь бачив».



В 12-ти поверховому будинку – аудиторії та класи, що вміщають до 1300 студентів і 300 викладачів, а також господарські і підсобні приміщення. Внутрішні приміщення, інтер’єр корпусу доктора Чау Чака Вінга також як і фасад, по-справжньому вражають. У традиційних лекційних залах - хвилеподібні стіни, овальні класи і широкі хромовані сходи, декоровані неправильної формою склом, в якому ніби-заломлюється час. У функціональному оснащення аудиторій, а також просторій вітальні, студентського театру і кінотеатру з проекційним залом використані найсучасніші технічні новинки.