Монетні дерева у шотландському лісі Peak District

Напевно, у кожного в будинку є або було грошове дерево. Маленький сувенір, який, за легендою, приносить гроші в сім'ю. А уявіть собі — у дворі будинку мати величезне дерево, повністю оздоблене монетами. Або ж пригадується казка про пригоди Буратіно, де він, заривши свої монетки в землю, дуже хотів виростити дерево, на якому будуть рости незвичайні плоди - монети. Але виявляється, що в Шотландії, в лісі Peak District, і справді є дуже незвичайні дерева - дерева з монет.

Це ліс, у якому поряд зі звичайними листяними деревами зустрічаються дуже дивні, суцільно покриті металевими грішми, ніби-то одягнені в монетні кольчуги. Причому монети забивалися в заздалегідь зрубані дерева. Що за дивна примха?

Виявляється, в давнину у шотландців було повір’я, що місцем проживання різних божеств були дерева, до яких люди приносили данину цим Богам. Спочатку це були солодощі, прикраси та різні подарунки, а потім, коли люди, очевидно, зрозуміли роль грошей та їх цінність, вирішили, що саме гроші - найкращий дар Богам і стали приносити до лісу в якості данини монети.



Через деякий час їх стали забивати в зрубані стовбури, причому це потрібно робити не молотком, а саме великим каменем. Судячи з усього, створення монетних дерев стало практикуватися з 14 століття, оскільки саме такий вік має настаріша з усіх монет, що перебувають в стовбурах дерев лісу Peak District - флорин. Хоча, з іншого боку, дослідники вважають, що ця традиція зародилася в 1700 році.

У всі віки шотландці вважали, що забивши монетку в стовбур дерева, людина потрапляє під захист Богів і тим самим забезпечує собі успіх, благополуччя і здоров’я. Більше того, люди вірять, що якщо хворий чоловік заб’є монетку - він незабаром обов’язково одужає. Ніхто і ніколи не виколупував монетки зі стовбурів, оскільки вважається, що той, хто зробив це, відразу втрачає здоров’я і прирікає себе і своїх близьких на нещастя.



Вірили в силу монетних дерев не тільки прості люди, але і члени королівської сім’ї. Так, в 1877 році ліс Peak District відвідала королева Вікторія (1819 - 1901). В даний час люди, звичайно, не вірять у духів, що живуть на деревах, але традиція забивання в стовбури монет залишилася - зараз ці дерева сприймаються як дерева, що виконують бажання.

Не спішіть іти в ломбард, або до перекупників, щоб продати золоті царські монети, там, скоріш за все, у вас їх візьмуть за дуже низькою ціною. Натомість раджу зайти на coins.kiev.ua, там добросовісні компетентні фахівці скажуть реальну вартість ваших раритетів.