Вакцина проти малярії лягла в основу нових ліків від раку

Минулого місяця данські біомедики заявили, що майже перемогли еволюційну хвороба людства — рак: вони знайшли проти нього найефективніші на сьогоднішній день ліки! Пошук вакцини проти малярії випадково привів до відкриття, можливо, одного з найбільш перспективних шляхів лікування онкологічних захворювань.

Відкриття було зроблено данськими вченими з Копенгагенського університету під час тестування протималярійной вакцини для вагітних

У своїх експериментах дослідники використовували малярійного паразита, який здатний прикріплюватися до плаценти. У лабораторних умовах було створено білок, який малярійний паразит використовує для закріплення на плаценті, а потім в нього додали токсин.

Вийшла смертельна для пухлин комбінація; додавання токсину змусило білок притягатися до ракових клітин. Склад зміг приєднуватися до пухлин, після чого токсин випускався всередину клітин, що викликало їх загибель.

“Ми зосередилися на вивченні функцій вуглеводів, - розповів Алі Саланти з медичного факультету охорони здоров’я. - Для плаценти вони допомагають забезпечити швидке зростання. Наші експерименти показали, що те ж саме відбувається і в ракових пухлинах. Ми підселили малярійного паразита до ракових клітин, і паразит відреагував на ці клітини так, немов вони були плацентою, і приліпився до них”.

Вакцину випробували на тисячах ракових зразків, в результаті чого з’ясувалося, що малярійний білок здатний атакувати понад 90 відсотків усіх видів пухлин.

Методика була випробувана на клітинних культурах і гризунах, яким пересаджували три типи людських пухлин.

Експерименти на мишах показали помітне зменшення пухлин у особин з лімфомами. У свою чергу, у двох з шести гризунів рак простати зник вже через місяць після першої вакцинації. А п’ять із шести мишей з метастатичним раком кісток залишалися живими і через майже вісім тижнів, тоді як в контрольній групі не вижив ніхто.

Випробування препарату на людях можуть пройти протягом найближчих чотирьох років. Проте вчені попереджають, що ця методика не годиться для вагітних жінок, оскільки токсин, приймаючи плаценту за пухлину, буде знищувати її.


http://fantasyclinic.ru/services/vaktsinatsiya/vaktsina-infanriks/