Литва. Гора Хрестів

Святиня католицького світу, храм під відкритим небом — Гора Хрестів, що розташувався в 12 км від литовського міста Шяуляй, розростається в геометричній прогресії, адже кожен паломник або мандрівник приїжджає сюди не з порожніми руками. А справа все в народному повір'я, згідно з яким, того, хто залишив на цій горі хрест буде супроводжувати удача. Ось всі і прагнуть сюди приїхати: хто за удачею, а хто і просто подивитися. Але хрестик з собою кожен прихоплює.

Що може бути трагічніше, ніж втрата близької людини? Обов’язок живих – увіковічення пам’яті про неї, і найкращою реалізацією рахується ексклюзивний гранітний пам’ятник. На сайті http://pamjatnik.com.ua ЗАО «Антик» ви можете переглянути чудові зразки високохудожніх надгробків, пам’ятників, а також декоративних гранітних виробів.

На сьогоднішній день їх тут близько 55 тисяч, різних розмірів і видів: величезні дерев’яні хрести заввишки до декількох метрів, маленькі натільні хрести, більш великі, обвішані гронами і т. д.



Про походження Гори Хрестів ніхто вам точно не скаже: ні вчені-історики, ні жителі міста Шяуляй. Ясно одне: незважаючи на зовнішню схожість, Гора Хрестів — не цвинтар і нічого спільного з цвинтарем не має. За припущеннями, це — язичницьке капище, чи то пам’ятник литовцям, загиблим при повстанні 1831 р., яке було жорстоко подавлене царською владою.

Існує легенда про нещасного батька, який доглядав за своєю вмираючою дочкою. Одного разу до нього уві сні з’явилася жінка у білому вбранні і звеліла зробити хрест, а потім віднести його на гору біля села Мяшкучай. Чоловік так і вчинив. Він виготовив важкий хрест і ніс його 13 годин до гори, а після повернення виявив, що його тяжкохвора дочка одужала. Після цього люди стали приносити і залишати хрести на цій горі.



Гора Хрестів складається з двох вершин, на одній з яких встановлена скульптура Богоматері. На гору можна піднятися по доріжках-сходинками, а над усім іншим простором височіють хрести. Тут зустрічаються і великі меморіальні хрести, висота яких досягає 9 м, і ажурні металеві конструкції, і маленькі натільні, саморобні хрести, а багато хто з великих хрестів обвішані малими. Деякі зображення нагадують язичницьких ідолів.

У 1993 р. під час візиту папи римського Іоанна Павла II в Литву в каплиці Гори Хрестів відбулося богослужіння, на якому Іоанн Павло II благословив з цього пагорба всю Європу і встановив свій хрест, на порцеляновій частини якого було закріплено зображення понтифіка. З тих самих пір це місце стало всесвітньо відомою пам’яткою. А через рік папа римський спорудив тут ще одну статую розп’ятого Ісуса Христа.

Зараз на горі встановлюють хрести не тільки католики. Католицькі хрести сусідять з православними, а ісламський півмісяць з шестикінечною зіркою Давида. На білих полотнах чорніють ієрогліфи, трохи віддалік від стели в’язнів фашистських концтаборів.