Всесвітній Уряд Громадян Світу і його паспорт (WSA passport)

Увагу пішоходів, що гуляють по центру Вашингтону частенько привертає табличка з цікавим написом: WORLD SERVICE AUTHORITY. Якщо Ви далекі від проблеми посвідки на проживання, громадянства та паспортів, то Ваш крок не сповільниться і ніщо не змусить Вас зупинитися біля під'їзду зовсім звичайної багатоповерхівки.

Але якщо ці проблеми постійно ятрять Вашу душу, то непримітна табличка може справити магічну дію і змусити серце битися швидше, бо WORLD SERVICE AUTHORITY - організація, розташована в одному з численних офісів цього будинку - є ні що інше як виконавчий орган Світового Уряду Громадян Світу, що видає так званий паспорт Громадянини Світу - жадану мрію багатьох людей.

До речі, на сайті  http://mypassport.kiev.ua/biometricheskiy-pasport ви дізнаєтесь про процедуру оформлення біометричного загранпаспорта України.



25 травня 1948 року в Парижі Гаррі Девіс - колишній бродвейський актор у віці 26 років відмовився від американського громадянства, оголосивши себе “громадянином світу”. Французький уряд зажадав, щоб Девіс залишив країну до 12 вересня. Однак без паспорта Девіс не міг виїхати з Парижа.

7 вересня в Пале де Шайот була урочисто відкрита Генеральна Асамблея ООН. Скориставшись ситуацією, Девіс “виїхав” з Франції та “в’їхав” на нейтральну територію, де проходила Генеральна Асамблея ООН. Був створений прецедент і як результат: було видано перше Світове Посвідчення Особи.

Р. Девіс і його прихильники 19 листопада 1948 р., перервавши сесію Генеральної Асамблеї ООН, публічно закликали цей орган (але безрезультатно) легалізувати себе в якості демократичного Світового Уряду.

У 1949 р. Р. Девіс заснував міжнародну реєстратуру Громадян Світу. Незабаром в ній зареєструвалися більше 750.000 Громадян з 150 країн.

Щоб задовольнити зростаючу потребу, Р. Девіс у 1954 р. заснував некомерційну організацію - World Service Autority (WSA) як виконавчий орган нового уряду. Посилаючись на Загальну Декларацію Прав Людини, WSA почав видавати документи Всесвітнього Уряду.

Головним завданням WSA є забезпечення права на безперешкодне пересування людей по різних країнах світу. І хоча крім деяких африканських країн, більше ніде офіційно не визнається паспорт Громадянина Світу, втім, як стверджує керівництво організаціїї, у більш ніж 180 держав принаймі раз ставилися дозвільні проїздні штампи у цьому документі, що де-факто є підтвердженням його визнаня. Серед цих держав є, в тому числі і Україна.

При WSA застерігає, що що у будь-якій країні митники і прикордонники можуть проігнорувати паспорт Громадянина Світу.

Оформити паспорт WSA може будь-яка людина, не розшукувана Інтерполом. Для цього достатньо звернутися в штаб-квартиру організації з проханням надіслати анкету–заяву та перелік документів, який необхідний для отримання паспорта.