Вперше влада закріпила в паспорті статус людини-кіборга

Британець Ніл Харбіссон (Neil Harbisson) став першою у світі людиною, в паспорті якої зазначено, що вона є справжнім кіборгом. Харбіссон носить на голові пристрій "eyeborg" – своєрідне кібернетичне "око". За допомогою цього пристрою художник-дальтонік навчився розрізняти кольори. Не так давно йому в паспорт була вклеєна фотографія, на якій він зображений разом зі своїм "третім оком" – статус кіборга зафіксований владою.

Важко уявити, яке бюрократичне пекло пройшов цей парубок, перш ніж добився свого. Втім можна і не мати ніяких фізичних вад, щоб на собі відчути всі хитросплетіння державницької системи, особливо у контексті оформлення таких важливих документів як паспорт. А щоб уникнути цієї головної болі, тут  passporta ви дізнаєтесь, як грамотно, швидко, без лишніх нервів і грошей оформити загранпаспорт, а також інші довідки.



Втім, вернімося до нашого кіборга. Пристрій допомагає Харбіссону розрізняти кольори. Яким чином це відбувається? Eyeborg перетворює кольори в певні звукові хвилі, які несуть відповідну інформацію до його внутрішнього вуха через механізм вібрації на потилиці, при цьому, кожному кольору відповідає власна частота.

Наприклад, звук, відповідний інфрачервоному кольору є найнижчий, а ультрафіолетовому – найвищий. Крім того, деякі обличчя і будівлі Харбіссоном сприймаються, як своєрідна “музика”: комбінації частот їх кольорів і відтінків створюють повноцінні мелодії.

Частина пристрою eyeborg є чіпом, імплантованим під шкіру. Таким чином, пристрій став невіддільним від людини. Сам художник зазначає, що його тіло повністю пристосувалося до чужорідного об’єкту, і він вважає штучне око повноцінною частиною себе.

«Я страждав колірною сліпотою і гадки не мав, що таке колір. На самому початку, в 2003 році, ця антена дозволяла мені відчувати кольори, які всі можуть бачити, потім — невидимі кольори, які не розрізняє око людини. Я розширював можливості свого сприйняття до ультрафіолету, інфрачервоного випромінювання, і потім я зміг бачити кольори з космосу. Пристрій в моїй голові дозволяє мені з’єднуватися по інтернету з супутником. Антена дозволяє мені бачити світ по-іншому, відчувати життя інакше, покращувати моє сприйняття. Вона робить мене кращим», — говорить Ніл.