Найбільший у світі дизельний двигун розвиває потужність понад 107 тис. кінських сил

Коли ви перший раз бачите цей гігантський двигун, то просто не можете повірити своїм очам. Заввишки з чотириповерховий будинок (13,4 метра), довжиною до 27 метрів він, тим не менш, виглядає як цілком звичайний двигун, зроблений Гуліверами в країні ліліпутів. Важить ця махіна чимало, а саме 2300 тонн!

Але найцікавіше – цей двигун виробляється серійно. Фінська компанія Wärtsilä вже продала 25 таких дизельних гігантів і збирається зробити ще 86. Називається він нічим не примітним індексом RT-flex96C і видає вражають уяву 107390 кінських сил або 80080 кВт потужності. Від такого мотора можна живити невелике містечко.



Технічно це двотактні турбокомпрессорні поршневі дизельні двигуни внутрішнього згоряння. Випускаються версії з різною кількістю циліндрів – від 6 до 14, всі параметри, наведені в статті, належать до найпотужнішого, 14-циліндрового двигуна. Його робочий об’єм складає 25480 літрів, що становить приблизно половину звичайної залізничної цистерни.Діаметр кожного з циліндрів – 0,96 метра, а хід поршня – 2,5 метра. Тільки колінчастий вал цього велетня важить 300 тонн. Крутиться він з досить невеликою швидкістю – від 22 до 122 оборотів в хвилину.

RT-flex96C взагалі відрізняється надзвичайно низькою питомою потужністю – всього 4,3 л. с. на один літр об’єму двигуна. Однак, працюючи в оптимальному режимі, він перетворює до 50% енергії палива в механічну енергію. І завдяки такому високому ККД є найефективнішим серед дизельних двигунів внутрішнього згоряння.

Де ж використовують такі двигуни? Самий ефективний і дешевий спосіб перевезення вантажів у світі за допомогою кораблів. І, звичайно ж, такі двигуни встановлюють, перш за все, на гігантські кораблі, наприклад, контейнеровози, що перевозять вантажі з Китаю в США, можуть важити сотні тисяч тонн і досягати в довжину чотирьохсот метрів. Працюють вони, як правило, на мазуті і рухаються з крейсерською швидкістю до 25 вузлів. Перший такий двигун був встановлений на контейнеровоз Emma Mærsk.



Для каких целей предназначаются бензиновые и дизельные компрессоры, их конструктивные характеристики, преимущественные особенности?  Наш источник даст исчерпывающие ответы на эти и другие вопросы, касательно компрессорного оборудования, и наиболее выгодного его приобретения.