Канадські студенти створили холодильник, що працює без електрики

Взявши приклад з кенгуру, слонів, бджіл і навіть термітів, група студентів-дослідників з Університету Калгарі придумала досить оригінальний спосіб зберігати продукти харчування охолодженими без дорогих холодильників і навіть електрики.

Винахід під назвою «Охолодження вітром» (« WindChill») зайняв перше місце в студентській категорії в конкурсі Biomimicry Global Design Challenge, спрямованому на пошук запозичених у природи рішень для поліпшення безпеки харчових продуктів.

«Ми подумали, що було б добре зменшити кількість харчових відходів у світі і прийшли з цим проектом, який досить легко реалізувати, а матеріали є відносно дешевими», — сказала член студентської команди Мішель Чжоу.

Якщо коротко, то суть технології полягає у тому, що повітрозабірник холодильника збирає теплий вітер. Далі він потрапляє в підземну трубу, по якій надходить у трубу для випаровування рідини. У цей момент повітря, що проходить повз труби, охолоджується і потрапляє в камеру, призначену для зберігання їжі.



Ідея була запозичена у деяких тварин, що прокачують повітря (як слони з допомогою вух), або споруджують охолоджуючі труби під землею (як у термітів). Це допомагає їм отримувати холодне повітря для охолодження їжі. Мета проекту полягала в тому, щоб створити щось, що можна було б використовувати у віддалених місцевостях, де немає електрики і не вистачає фінансових коштів.

«Десь приблизно від чверті до половини всіх продуктів харчування у світі йде у відходи щорічно, а в сільській місцевості в Африці близько 70 відсотків населення не користуються електрикою», — сказав дослідник Хорхе Запоте.

«В даний час необхідно використовувати трохи електрики від сонячної панелі, але кінцевий проект передбачає повну відмову від використання електроенергії. Це може стати реальною допомогою людям у цих регіонах».

Зараз дослідники докладають зусилля для створення діючого прототипу для наступного етапу конкурсу і намагаються досягти необхідної температури.