На порталі iGov підключені всі послуги, пов’язані з паспортом громадянина України

Днями координатор проекту електронного уряду в Україні Дмитро Дубілет повідомив, що на порталі iGov в пілотному режимі запустили нові масові послуги за паспортами: вклеювання фото в паспорт у разі досягнення власником відповідного віку, тобто 25 і 45 років; видача нового паспорту замість вкраденого; обмін паспорта в разі непридатності.

Як інформує Golosinfo, через інтернет користувач може отримати форми для попереднього заповнення, які перевіряються онлайн, а також квитанцію для передоплати. По всіх послугах призначається конкретний час для візиту у відповідні держоргани, а після надання послуги громадянин проходить опитування щодо якості обслуговування. Поки що новими послугами можуть скористатися тільки жителі Дніпропетровська, але команда електронного уряду вже працює над поширенням цих послуг по всій Україні.

Дещо раніше учільник iGov Дмитро Дубілет назвав наступні 5 послуг, які будуть впроваджувати на сервісі в першу чергу.

Як і в попередній раз, найбільш затребувані державні послуги визначалися шляхом опитування користувачів в соціальній мережі Facebook. Минулого голосування всі ТОП-5 послуг були запущені в електронній формі на iGov менш, ніж за 5 місяців (так само як і близько 90 інших послуг).

Новий список виглядає так:

- Електронний кабінет платника податків.

- Реєстрація майнових прав на нерухомість.

- Електронне відстеження за викликами в поліцію/прокуратури/суди.

- Довідка про склад сім’ї – форма-3.

- Переоформлення особового рахунку оплати комунальних послуг.

На переклад цих держпослуг в електронну форму волонтери iGov направлять найбільшу енергію найближчим часом. Дмитро Дубілет відразу звернув увагу на той факт, що впроваджувати ці сервіси буде складніше з організаційної точки зору, зважаючи на відсутність необхідних повноважень у команди iGov.

Окремо йдеться про те, що традиційно значну кількість голосів набрала ідея переведення в електронну форму виборів. Але це питання, як і раніше, залишається в політичному полі і волонтери вирішувати його не готові.

Також слід зазначити, що розробка нових послуг не скасовує роботи по розширенню попередніх сервісів на нові міста і регіони України.