Найстаріші університети світу

Все завжди з чогось починається. Але деколи дуже важко розглянути цей шлях крізь товщу часу і численних подій. На сьогоднішній день вища освіта – дуже поширене явище, і в кожній поважаючій себе країні неодмінно знайдеться пара-трійка ВУЗів.

Звичайно, навчання в хорошому університеті, чи інституті є престижним, і перспективним, проте досить нелегким. Ось не лізуть до голови деякі непотрібні предмети і все! Ну не кидати ж через них науку. 

Але який же університет був найпершим?

Польські археологи, що проводили розкопки на території Єгипту, виявили 13 лекційних залів поблизу передбачуваної Олександрійської бібліотеки, які, згідно висновку Вищої Ради старожитностей, визнані частиною найдавнішого на землі Александрійського університету. Знайдені аудиторії мають однаковий розмір і кілька напівкруглих рядів лав, розташованих одна над іншою на зразок амфітеатру. У залі також збереглася щось наподобі кафедри, з якої, ймовірно, читалися лекції. Ця знахідка стала першим матеріальним підтвердженням існування Александрійського університету. До цього моменту в якості доказів виступали лише історичні документи та посилання на них.

Александрійський університет був споруджений в V столітті нашої ери, і продовжував функціонувати аж до VII ст. Виявлені 13 лекційних залів могли одночасно вміщати до 5 тисяч студентів. Аудиторії знаходились біля портика римського театру в східній частині стародавньої Олександрії. Вважається, що саме там було зроблено переклад Старого завіту грецькою мовою і відредаговані вірші Гомера.

Найстаріший з нині діючих університетів – Каруайнский університет, заснований в 859 році в місті Фесі (Марокко). Це один з духовних і освітніх центрів ісламського світу.

На території Західної Європи найперший університет був організований у 1088 році в місті Болонья в Італії (фото вгорі). Це один з найстаріших безперервно діючих університетів у світі, а також другий за величиною університет Італії. Зараз тут навчається близько 100 000 студентів на 23 факультетах.

В 1200 році був організований Паризький університет, в 1209 р. – знаменитий Кембридж в Англії, в 1348 році – Празький університет (Чехія), а в 1365 р. – Віденський.

Але від того, що ваш університет менш старий, він не менш улюблений. Так що цінуйте те місце, де навчаєтесь.