У Лондоні з’явилися тротуари-генератори

Підраховано, що на кожну точку поверхні жвавої вулиці або тротуару сучасного мегаполісу протягом дня можуть наступити близько 50000 чоловік, і якщо помістити на поверхні тротуару пристрої, здатні виробляти електроенергію від кінетичної енергії кроків людини, то можна буде отримати чималу кількість екологічно чистої енергії. Чому ж не скористатися таким чудовим шансом?

Мабуть саме так міркував Лоренс Кембелл-Кук (Laurence Kemball-Cook), директор компанії Pavegen Systems Ltd., яка випустила цей самий пристрій, здатний перетворювати кроки людей в електроенергію. Генератор Pavegen під впливом кожного кроку деформується всього на п’ять міліметрів, виробляючи при цьому 2.1 вата енергії.

Звичайно ж, це не так багато у порівнянні з таким високопродуктивним обладнанням, як дизельная электростанция киев, але ж у даному випадку мова йде про фактично дармове джерело струму.

Поверхня цієї плитки-генератора зроблена з нержавіючої сталі, покритої гумою, а зовнішній корпус генератора виготовлений з литого алюмінію. При цьому слід зазначити, що для виготовлення складу гумового покриття використовувалися старі автомобільні покришки, а для виготовлення корпусу використовувалася алюмінієва вторинна сировина і відходи. Думається, екологи від такої розробки у захваті.

Отримана енергія накопичується в літієвих полімерних акумуляторних батареях достатньої ємності.



Отримана ж енергія може використовуватися для постачання енергією освітлення, реклами, що світиться, автоматичних дверей, торгових автоматів та інших споживачів електроенергії. Приміром, п’ять таких генераторів, встановлених на жвавій ділянці тротуару, можуть забезпечити енергією освітлення автобусної установки на всю ніч. За підрахунками економістів термін окупності цього пристрою становить близько року, в той час, як заявлений робочий ресурс становить п’ять років або 20 мільйонів кроків.

Зараз проводяться перші випробування цієї технології в Лондоні. У разі, якщо від використання таких генераторів буде більш-менш значний економічний ефект, то найближчим часом почнеться масове встановлення таких пристроїв в найжвавіших місцях по всій Великобританії.