Будинок-дерево в Турині

Багато хто з нас, що живуть в галасливих сірих і загазованих містах, мріють про тихий затишний будиночок де-небудь в невеликому селі, оточений пишними деревами. Але не завжди є можливість і кошти виїхати за межі міста навіть на пару днів. Тому Лучано Піа, архітектор з Італії, довгий час працював над створенням свого унікального проекту — 5-поверхової будівлі, повністю оточеної флорою і балками у вигляді гілок дерев, створюючи ефект величезного будинку на дереві.

Ми вже розглядали не один проект екобудинків - тема надзвичайно цікава, і важлива з огляду на сьогоднішню непросту екологічну ситуацію у світі. Тим більше що впровадження сучасних методів екобудівництва суттєво скорочує енерговитрати. А ще суттєво дозволяє зменшити витрати на обігрів якісні вікна з хорошими показниками теплоізоляції, до речі саме зараз на вікна Veka дуже вигідна акційна пропозиція, дізнатися детальніше про яку можна на сайті veka.od.ua.

Зрештою, такі споруди дуже гарно і доречно вписуються в сучасні урбанізовані пейзажі, яскравий приклад тому - нещодавно реалізований проект будинка-дерева в італійському місті Турині.



Коли Лучано Піа взявся за проектування цього багатоквартирного будинку, його головним прагненням було виділитися з однорідної маси сусідніх будівель. В результаті на вулиці італійського міста з’явився унікальний житловий будинок Verde 25, зовнішній дизайн якого включає 150 дерев, а також безліч різноманітних рослин, які стали естетичним бар’єром, що захищає мешканців від шуму і забруднень.

Будівля має хвилеподібний фасад, який по вертикалі розрізають грайливі силуети стовбурів дерев, а велика кількість зелені дозволило урізноманітнити й прикрасити простір відкритих терас і даху на п’ятому поверсі.



Рослинність, що використовується в проекті, приносить значну користь навколишньому середовищу. За словами архітектора, дерева виробляють 150 000 літрів кисню щогодини, поглинаючи при цьому 200 000 літрів вуглекислого газу.

Крім того, будівля обладнана сучасними системами опалення та охолодження квартир з використанням геотермальної енергії, а дощова вода повторно використовується для поливу зелених насаджень будівлі.