У США створили штучну сітківку, що повертає зір

Нарешті, настав той час, коли протези для людей можуть замінювати не тільки кінцівки і деякі внутрішні органи, наприклад, серце, але й очі, а саме — сітківку. Такий біонічний протез створений фірмою з Каліфорнії — Second Sight Medical Products. Трохи згодом національне Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) видало їй дозвіл на впровадження інноваційних розробок у клінічну практику.

Як працює це штучне око? Масив мікроелектродів частково бере на себе функції ураженої сітківки, втрачені через її дегенеративні зміни. Мініатюрна камера закріплена в окулярах. Для обробки зображення, живлення і управління вона з’єднана з носимым зовнішнім блоком. Отримані кадри перетворюються в послідовність кодованих сигналів і передаються по бездротовому інтерфейсу на імплант. Останній формує на електродах серію імпульсів, які сприймаються зоровим нервом.

Досліди по електростимуляції сітківки та зорового нерва почалися ще в 1991 році. Розробка біонічного протеза зайняла тринадцять років і зажадала близько 95 млн доларів приватних інвестицій.



Перші тридцять добровольців отримали Argus II в 2007 році. Весь цей час лікарі стежили за їх станом і оцінювали зміну зорової функції. Тільки через шість років Управління по санітарному нагляду за харчовими продуктами і медикаментами офіційно дозволив імплантувати Argus II пацієнтам на території США. Настільки тривалий термін знадобився, щоб переконатися в успішній адаптації пацієнтів і відсутності післяопераційних ускладнень.

Після витрат на апробацію вартість закономірно зросла (з 115 000 до 150 000 доларів). Поки мова йде лише про шістдесят електродів (пікселів) і чорно-біле зображення, але цього вже достатньо для сприйняття світла, визначення контурів предметів і деякої орієнтації в просторі.


А тим часом канадські розробники Ocumetics представили прототип біонічних лінз, які дозволяють домогтися триразового поліпшення нормального зору.

Головна особливість лінз Ocumetics – їх потрібно імплантувати в очі людини за допомогою спеціального шприца. Операція повністю безболісна і займає менше 10 хвилин, а безпосередня установка лінзи – всього 10 секунд.

Після імплантації людина, яка раніше насилу могла розгледіти циферблат годинника з відстані в 3 метри, зможе чітко бачити його з 9 метрів.


Благодаря новейшему офтальмологическому оборудованию, инновационным разработкам, опыту специалистов клиники «ОК Центр», и в частности офтальмохирурга Прокипец Армена Тарасовича, вы сможете избавиться от множества глазных заболеваний, и посмотреть на наш прекрасный мир новым, здоровым взглядом.