Вікна майбутнього: гнучкі і напівпрозорі сонячні панелі

Компанія Konarka, що займається випуском різноманітних сонячних елементів, розробила прозорий сонячний елемент, який, як передбачається, буде вбудовуватися прямо у вікна будинків. Ці сонячні елементи робляться з гнучкого пластику, тому легко піддаються обробці і установці.

На сьогоднішній день у Києві є досить велика кількість пропозиції металопластикових вікон, проте раджу тут їх замовляти. Саме «ОknaLife» гарантують бездоганну якість усієї продукції, причому ціни найкращі у столиці.

Але, на жаль, на даний момент часу ефективність цих сонячних елементів вельми низька. ККД перетворення сонячної енергії в електричну енергію не перевищує 6%, та й то ці значення отримані в лабораторних умовах, для порівняння, ККД високоефективних або кремнієвих напівпровідникових сонячних фотоелементів становить близько 20%.

Другою якістю цих пластикових сонячних елементів, яка, цілком імовірно, що негативно позначиться на споживчих властивостях цих сонячних елементів, є той факт, що пластик навряд чи зможе прослужити тривалий термін в умовах освітлення прямим сонячним світлом. Стандартні кремнієві сонячні елементи розраховані на тривалу експлуатацію і мають гарантійний термін у 25 років.

Але, незважаючи на всі ці, досить низькі, споживчі властивості, на такі сонячні елементи є постійний попит і компанія Konarka збирається найближчим часом встановити виробничу лінію для випуску подібних сонячних елементів.



Дещо раніше, в рамках виставки PV EXPO 2009 Konarka продемонструвала органічні тонкоплівкові сонячні елементи, виконані за технологією рулонного друку. Такі батареї, за рахунок гнучкості і тонкості, можна вбудовувати в одяг, сумки або використовувати для живлення електронного паперу. За твердженням компанії, коефіцієнт перетворення енергії в цих елементах складає 4% всередині приміщення і 3-4% зовні. Зниження «зовнішнього» ККД пов’язано з додатковим захистом сонячних елементів від зовнішнього середовища.



На жаль, про продуктивності цих джерел живлення виробник скромно промовчав. Крім показу своїх сонячних «шпалер», Konarka заявила про успішну розробку сонячних елементів у вигляді волокна, яке можна вплітати в одяг і речі. Але цей вид елементів поки що не було продемонстровано.