Вчені створять штучні очі з застосуванням 3D-біопринтера

Італійська біотехнологічна компанія MHOX розробляє синтетичну заміну людському оку. Проект Enhance Your Eye (EYE) використовує 3D-біопринтер зі спеціальною голкою, щоб створювати складні клітинні конструкції. Варто зазначити, що сучасні біопринтеры вже друкують вуха, кровоносні судини, нирки, проте синтетичні очі поки що залишаються недосяжними в силу їх складності.

Что такое синдром сухого глаза, причины,  лечение и профилактика данного заболевания.

В даний момент компанія все ще активно розробляє штучні очі і готується до перших випробувань. Передбачається, що користувачі зможуть вибирати між трьома типами штучних очей: Heal, Enhance, і Advance. Очі Heal будуть виступати заміною живого ока для людей з захворюваннями або травмами, які в іншому разі були б сліпими. Версія Enhance покращує можливості зору, фільтрує сприйняті зображення, наближає і віддаляє їх.

Очі Advance будуть володіти додатковими компонентами, які дозволять записувати все, що людина бачить, а також передавати отримане зображення через Wi-Fi.

Інженери EYE відзначають, що їх проект стане загальнодоступним вже до 2027 року. Для використання EYE людям будуть видаляти хірургічно природні очі і замінювати їх штучною сітківкою Deck, яка з’єднається з мозком і дозволить за бажанням замінювати очні яблука.

Дещо раніше вчені з лабораторії Multi-Scale Robotics Lab міста Цюріх створили абсолютно нову технологію управління міні-роботами, що використовуються під час операцій на очі.

Розроблена система OctoMag складається з декількох потужних електромагнітів. Керуючи ними, оператор з винятковою точністю переміщує мініатюрного робота в п’яти вимірах (3D + дві осі обертання). Примітно, що сам робот в металевому корпусі має діаметр 285 мкм. За словами вчених, винахід підходить для хірургічного оперативного втручання з високою точністю.

Під час експериментальних операцій мікророботи зарекомендували себе з найкращого боку. Зараз система OctoMag вже дійшла до стадії клінічних випробувань, і перші добровольці готуються до складних офтальмологічних операцій.