Фестиваль двориків у Кордові

Щорічно у травні іспанське місто Кордова в буквальному сенсі розквітає. Саме в цей час тут починаються урочистості з нагоди приходу весни, що супроводжуються парадами та конкурсом на кращий внутрішній дворик. Змагання називається «Фієста внутрішніх двориків» (Festival dos Pátios de Córdoba), а місцеві жителі роблять все можливе, щоб як можна більш красиво оформити двір, використовуючи для цього квіти та інші рослини.

Найпопулярнішими квітами, які можна зустріти у дворах Кордови є гвоздики, жасмин і герань, проте все обмежується тільки фантазією і бажаннями власників конкретного дворика. Наприклад, деякі з них роблять живі мозаїки, встановлюють фонтани і подвір’ю додають флористичної неповторності усіма можливими способами. В будь який інший час року дворики закриті для сторонніх, однак коли починається фестиваль, відвідати їх можуть усі бажаючі. Люди самі вибирають найбільш красивий варіант, після чого переможець отримує чек на солідну суму і повагу величезної кількості городян.

Чудові фото, до речі на на make.ua ви можете замовити яскраві якісні фотошпалери на різну тематику.



Початком активного озеленення двориків в Кордові прийнято вважати 8-9 століття нашої ери. Тут дуже сухе і спекотне літо, так що рослини спочатку були додатковим джерелом кисню і тіні. У двориках було прийнято не тільки відпочивати, але і приймати трапезу, адже в кам’яних будинках панувала жахлива спека, а з’являтися під палючим сонцем зовсім було схоже на тортури.



У 13 столітті місто завоювали християни, які теж внесли свій вклад в озеленення місцевих двориків. Двори почали використовувати для зустрічі гостей, їх прикрашали фонтанами і фресками, захищаючи від сторонніх очей за допомогою різьблених огорож, які прикрашали кучерявими рослинами.



Перший в історії конкурс внутрішніх двориків відбувся в 1921 році, але призи за перемогу в ньому почали видавати значно пізніше. На сьогоднішній день матеріальний бонус отримує не тільки володар найкрасивішого дворика, але і переможці у кількох десятках інших номінацій. Все це підстьобує безліч городян брати участь у змаганні, а Кордова по праву носить титул одного з найкрасивіших міст у всій Іспанії.