Дім під скляним ковпаком у Швеції

У світлі нових енергетично-екологічних сучасних тенденцій, одна подружня пара зі Стокгольма захотіла побудувати для себе будиночок з енергозберігаючими технологіями. Але, прорахувавши попередню вартість нового житла, вони в кінцевому рахунку прийняли досить екстравагантне рішення і накрили старий будинок скляною теплицею.

Тепер, коли на вулиці -2, під ковпаком у подружжя на терасі температура досягає +20. Подружжя Марія Грэнмар (Marie Granmar) і Чарльз Сачилотто (Charles Sacilotto) є власниками не зовсім звичайного будинку. Їх житло вкрите величезним скляним ковпаком, який дозволяє підтримувати температуру на терасі набагато вищу, ніж зовні.

Цю ідею їм запропонував шведський архітектор Bengt Warner. У 1970-х він вже мав досвід спорудження будинку під склом Naturhus. Цей металевий каркас покритий 4-міліметровим склом. Такий підхід дозволив істотно підвищити температуру під ковпаком за рахунок сонячних променів. Звичайно ж, природний обігрів не компенсує всю опалювальну систему будинку, але подружжю вдалося на 50 відсотків скоротити витрати на енергію.

Дивовижно, але, завдяки помірному мікроклімату біля будинку, Марія і Чарльз можуть вирощувати зовсім нетипові для Скандинавії овочі і фрукти: інжир, огірки, помідори. Плюс до всього, в Naturhus використовується система збору дощової води і індивідуальна каналізація. Улюблене місце у сім’ї — це скляний дах. Тут вони приймають сонячні ванни, грають з сином, читають або гойдаються на гойдалках.



Первісна ідея Naturhus полягала в розробці будинку, який вважається одним з видів “сонячного колектора”, де циклічні потоки природи використовуються для виробництва енергії, очищення води, повітря і отримання компосту.

Будинок Marie Granmar і Charles Sacilotto слідують тим же основам: вони побудували свою власну систему очищення стічних вод, яка розділяє відходи, потім вони фільтруються за допомогою рослин і після цього направляються в сад в якості добрив.


Все большей популярностью пользуется каркасное строительство домов, и это неудивительно, ведь подобное жилье достаточно экономично, обладает отличными теплоизоляционными характеристиками, быстро и просто возводится. И если вы решили приобрести такой дом в Днепропетровске, лучше всего воспользоваться услугами компании «Альбатрос».