“Острів мертвих”: кладовище Сан-Мікеле у Венеції

Італійське кладовище Сан-Мікеле (Cimitero San Michele) — одне з найзнаменитіших у світі, його ще інакше називають «Островом мертвих». Це єдине кладовище Венеції і, очевидно, одне з небагатьох острівних цвинтарів світу. У всякому разі рідкісна оригінальність Сан-Мікеле так чи інакше долучає його до видатних історичних пам'яток Італії.


Причому поховані на острові не одні лише італійці, а люди з різних куточків планети. Вишукана естетика скорботного острова налаштовує на споглядання: тут неймовірно зелено, тихо і красиво. Мабуть, особливою розкішшю, властивою іншим аристократичним кладовищах, Сан-Мікеле не відрізняється, зате лірична атмосфера старовинного острівного некрополя, де покоїться прах кращих людей планети, вже виразно оригінальна.

Відомо, що кладовище Сан-Мікеле було засновано в 1807 р. за розпорядженням Наполеона I. Спершу на острові знаходився монастир, потім тюрма і лише після тут був закладений некрополь. В пам’ять про Середньовіччя на острові збереглася велична церква Сан-Мікеле-ін Ізола, заснована в 15-му столітті.



По периметру Cimitero San Michele оточує кам’яна стіна, а за нею ще одна — з кипарисів. Саме кладовище розділене на кілька частин: православну, католицьку і протестантську.

Поховань дуже багато, так що без карти не розібратися. У деяких частинах цвинтара зустрічаються цілі квартали занедбаних могил, які, здається, ніхто не відвідує. Хоча за загальним порядком на кладовищі, само собою, ретельно стежать. Інші могили, навпаки, усипані живими квітами. Найчастіше це могили знаменитих людей, пам’ять про яких не тліє з часом.


На «Острові мертвих» поховані не тільки венеціанці, але й видатні люди зі всього світу. Зокрема, тут знайшли останній притулок і наші знамениті співвітчизники. Так, наприклад, на кладовищі Сан-Мікеле покоїться прах безмежно закоханого в Венецію Йосипа Бродського. Подейкують, що за життя поет неодноразово виявляв бажання бути похованим у цьому місті. Так і вийшло. Його могила — одна з найбільш відвідуваних на всьому острові.



На цьому ж цвинтарі похований видатний класичний композитор Ігор Стравінський зі своєю дружиною, відомий театральний діяч Сергій Дягілєв, письменник і журналіст Петро Вайль та інші.



До числа почесних могил відносять поховання австрійського фізика Крістіана Доплера — того самого вченого, який теоретично обґрунтував акустичне явище, пізніше назване ефектом Доплера. На Сан-Мікеле похований прекрасний англійський поет Фредерік Вільям Рольф, більш відомий під творчим псевдонімом Барон Корво.

Тут покоїться прах видатного словенського живописця і графіка Зорана Музичі, швейцарського художника Луї-Леопольда Робера, італійського абстракціоніста Еміліо Ведова. Очевидно, що кладовище Сан-Мікеле може претендувати на статус інтернаціонального некрополя.



Смерть дорогого человека – утрата непоправимая. И поэтому для нас живущих, сохранить о нем светлую добрую память является священным долгом. Можно ли словами передать всю ту искреннюю любовь и скорбь по утрате? Наверное, да, ибо всматриваясь и перечитывая эпитафии для памятников мы с теплотой вспоминаем об усопших близких, об их значении для нас, и душе становится легче переносить эту боль утраты.