Монсанто - “найбільш португальське” село

У 1938 році у Португалії проводився національний конкурс найбільш автентичного населеного пункту, і лавровий вінок переможця потрапив в руки жителів Монсанто (Monsanto). Півень-символ перемоги в конкурсі, і сьогодні красується на вершині вежі посеред села. Так чим же все-таки Монсанто "найбільш португальське"?

Взагалі, Португалія - дуже мальовнича країна, з багатою історією і традиціями. А ще треба зазначити ще наших співвітчизників все більше цікавить питання іміграції в Португалію з України, і це не дивно, адже тут досить високий рівнем життя, працевлаштування і соціальних гарантій.



Селище розташоване на схилі однойменної гори (якщо бути точним – гранітної скелі) висотою понад 800 метрів, назва якої перекладається як “Свята гора” (Mons Sanctus). Час грунтовно попрацював над гранітної породою гори, тому в ХІІ столітті, коли було засновано село, місце майбутнього містечка було посипано валунами різних розмірів. Жителі прийняли досить розумне рішення не чіпати великі валуни, а забудовувати простір між ними, під ними, над ними, словом - скрізь, використовуючи камені як стіни, дахи, фундамент і основний будівельний матеріал.

В результаті цієї масштабної, і здавалось би на перший погляд безглуздої забудови получився дивовижний органічний симбіоз природних і людських творінь. Як кажуть самі місцеві мешканці, “У Монсанто ніколи не знаєш, де закінчується камінь і починається дім”.



Унікальний природній ландшафт залишив свій відбиток не тільки на своєрідній архітектурі села, він позначився і на процесі створення доріг, який відбувався абсолютно хаотично. Основа для будівель і доріг у Монсанто ідеальна – це природна тверда скельна порода, яку потрібно тільки злегка підправити, очистивши від більш м’яких нашарувань і вирівнявши поверхню під наявні завдання.

Практично всі тутешні будинки побудовані з вирізаних з каменю “цеглин” різних розмірів. З того ж каменю створювалася і бровка для доріг. Але самі дороги являють собою неймовірний клубок з підйомів, спусків, поворотів, перехресть під всілякими кутами. І все це підтримується в бездоганній чистоті.



А ще нещодавно на території округу Монсанто були знайдені предмети побуту первісних людей. Запрошені археологи після досліджень прийшли до висновку, що люди в цих краях жили ще з часів палеоліту. Також знайшли сліди присутності іберійців, римлян, вестготів і арабів.