Унікальні природні басейни Памуккале (Туреччина)

Майже кожен турист, який приїхав до Туреччини і побачив фотографії цього незвичайного місця – травертини Памуккале з бірюзовою водою, прагне відвідати білу гору. Часто гіди називають Памуккале «восьмим чудом світу» і заманюють на цю екскурсію не тільки гарними фотографіями, але і можливістю зануритися в знаменитий басейні з мінеральною водою – басейн Клеопатри.

Взагалі, слово «памуккале» перекладається як «бавовняний замок». Назвали цю білу гору так, тому що вона насправді нагадує гору білої бавовни, ну або сніг.

Травертини Памуккале (білі тераси химерної форми) утворювалися протягом багатьох років за рахунок відкладення солей карбонату кальцію, який міститься в мінеральних водах, що стікають з гори. На вершині гори знаходиться 17 джерел з мінеральною водою різної температури: 30 -38 градусів. Взагалі травертин – це камінь, щось середнє між вапняком і мармуром. Ось таким білим каменем і покрита вся гора. Вода тече зверху гори, заповнюючи собою тераси.



Цілющі властивості мінеральних вод Памуккале відомі з дуже давніх часів. Ще в античні часи тут утворився СПА комплекс. На місці римських лазень спорудили навіть басейн, де купалася сама цариця Клеопатра. Вода в ньому цілий рік близько +36 градусів. Кажуть, що скупавшись у цьому басейні люди відчувають себе так, ніби заново народилися!

А ще в Памуккале лікують шкірні, серцево-судинні захворювання, гастрити, бронхіти. У деяких випадках треба приймати ванни, а в деяких – пити воду. Але, звичайно ж, все це треба робити і під наглядом лікаря.

Раніше (до 1997 року) прямо на горі Памуккале стояли готелі – водолікарні з басейни з термальною водою. Через це білосніжні травертини стали забруднюватися, і руйнуватися. Готелі вирішили знести, а з 1988 року Памуккале знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

Зараз білі травертини починають відновлюватися (для цього заборонили прохід майже по всіх ділянках білої гори та дуже строго стежать за дотриманням правил), але до повного відновлення колишньої краси ще дуже далеко.



Украинский филиал компании «TurkHome» осуществляет продажу недвижимости в Турции. Здесь turkhome.com.ua представлен широкий выбор апартаментов на любой вкус и в разных местах страны. Работаем без посредников, на самых выгодных для вас условиях.