Історія і цікаві факти про Java

Java — одне з найгеніальніших програмних творінь 20-го століття, вона займає друге місце (після С) серед найбільш популярних мов програмування. Java стала технічним феноменом, що багато в чому пов'язано з її унікальною портативністю: Java-додатки працюють на будь-якому пристрої або операційній системі.

В даний час приблизно 3 мільярди мобільних телефонів, а також 125 000 000 телевізорів працюють саме на Java. Приблизно на 9 з 10 комп’ютерах в США встановлена віртуальна Java-машина , і на 97% корпоративних комп’ютерів світу використовується ця мова.

До речі, річна середня зарплата Java-розробника 83 975 доларів, а по всьому світу налічується близько 9 мільйонів Java-програмістів.

Історія Java сходить до 1991 року, коли група інженерів з компанії Sun під керівництвом Патріка Нотона і члена Ради директорів зайнялася розробкою невеликої мови, яку можна було б використовувати для програмування побутових пристроїв, наприклад, контролерів для перемикання каналів кабельного телебачення.

Оскільки такі пристрої не споживають багато енергії і не мають великих мікросхем пам’яті, мова повинна була бути маленькою і генерувати дуже компактні програми. Крім того, оскільки різні виробники можуть вибирати різні центральні процесори (Central Processor Unit— CPU), було важливо не загрузнути в якійсь одній архітектурі комп’ютерів. Проект отримав кодову назву «Green».

Прагнучи винайти невеликий, компактний і машинонезалежний код, розробники відродили модель, використану при реалізації перших версій мови Pascal ери перших персональних комп’ютерів. Ніклаус Вірт, творець мови Pascal, у свій час розробив машинонезалежну мову, що генерує проміжний код для якоїсь гіпотетичної машини. Ця мова стала комерційним продуктом під назвою UCSD Pascal. (Такі гіпотетичні машини часто називаються віртуальними — наприклад, віртуальна машина мови Java, або JVM.)

Цей проміжний код можна виконувати на будь-якій машині, що має відповідний інтерпретатор. Інженери, що працювали над проектом «Green», також використовували віртуальну машину, що вирішило їх основну проблему.

Однак більшість співробітників компанії Sun мали досвід роботи з операційною системою UNIX, тому в основу розроблюваної ними мови була покладена мова C++, а не Pascal. Зокрема, вони зробили мову об’єктно-, а не процедурно-орієнтованою.

Як сказав Гослінг у своєму інтерв’ю: “Мова — це завжди засіб, а не мета”.

Спочатку Гослінг вирішив назвати його «Oak» («Дуб»). (Можливо тому, що він любив дивитися на дуб, що росте прямо під вікнами його офісу в компанії Sun.) Потім співробітники компанії Sun дізналися, що слово Oak вже використовується як ім’я раніше створеної мови програмування, і змінили назву на Java.

Для легалізації за кордоном документів для освітніх і інших цілей, скористайтесь послугою апостиль Київ від бюро перекладів “Translate”. Гарантуються офіційне оформлення в найкоротші терміни, і без лишніх переплат.