Створено пристрій-трікодер, здатний виявити рак на ранній стадії

Сучасні технології дозволяють створювати пристрої, які раніше можна було бачити тільки в фільмах з жанру фантастики. Так, нещодавно вчені змогли створити новий медичний прилад, якому дали назву «трікодер». Він був названий на честь фантастичного медичного пристрою з серіалу «Зоряний шлях», який міг провести повний спектр досліджень людського тіла для визначення стану його здоров'я. Функціональність нового приладу поки далека від фантастичного прообразу, проте вже може порадувати лікарів-онкологів.

До речі, зараз фахівці лабораторій “Інвітро” завдяки найновішим технологіям і обладнанню здатні виявити антитіла до фосфоліпідам при вагітності, що суттєво знижують ризики різного роду і паталогій.

Прилад, який винайшли дослідники з Стенфордського університету, може виявити різні ущільнення, пухлини і інші паталогії в організмі людини без проведення складної електромагнітної або комп’ютерної томографії. Сканування тіла людини здійснюється хвилями ультразвукового діапазону за участю мікрохвиль.

За основу пристрою вчені на чолі з професором П’єром Хюри-Якуба взяли раніше винайдений прилад, який використовувався військовими для виявлення бомб з пластиковими деталями, що унеможливлювало їх пошук металошукачем. Результати ряду випробувань нового приладу показали, що з його допомогою також можна здійснювати пошук ракових утворень на стадії їх первісного розвитку.



При роботі трікодер випромінює електромагнітні хвилі певного діапазону. Такий потік частинок має дуже вузьконаправлений вигляд. Під впливом променя всі матеріали, незалежно від свого походження, починають коливатися з частотою, заданою пристроєм. Під час коливання вони випромінюють хвилі ультразвукового діапазону, які, в свою чергу, приймаються датчиками приладу. Дані, які отримує сенсор, формують на дисплеї картинку, побудовану на різницях щільності різних тканин.

Завдяки об’єднанню двох абсолютно різних методик і технологій сканування організму вчені змогли створити прилад невеликих розмірів, здатний проводити медичну діагностику, не вживлюючи в тканини різні датчики.

На створення трікодера вченим знадобилося майже два роки, але для остаточного зразка, який буде володіти повною функціональністю пристрою з майбутнього, буде потрібно ще близько п’яти років. За словами вчених, в кінцевому результаті пристрій знайде ще величезна кількість функцій по контролю за здоров’ям людини і стане доступним не тільки кваліфікованим медикам, а й звичайним громадянам.