Гонконг. Квартирне питання

Ви все ще вважаєте квартири-студії по 30 квадратних метрів незручними і малогабаритними клітками, призначеними лише для студентів і не пристосованими для проживання нормальних сімей? Відкиньте ваші стереотипи, забудьте про те, що ви колись знали про житло, бо зараз ви побачите, як умудряється жити у Гонконзі певна категорія малозабезпечених верств.

Якби до цих “апартаметів” завітав юрист, спеціалізація якого решение жилищных споров, його би сам вид мягко кажучи викликав розгубленість. Це справжній шок у світі нерухомості!

Отож, представляємо місто спеціального економічного підпорядкування в Південно-Східній Азії, розташоване на самому півдні Китаю Гонконг. Це місто – один з чотирьох Азіатських Тигрів, відомий своєю економічною розвиненістю і фігурує в багатьох світових рейтингах на перших рядках.

Наприклад, у рейтингу свободи для розвитку та ведення бізнесу, Гонконг багато років займав першу сходинку. У ньому дуже багато висотних будинків. У Гонконгу є відома на весь світ Гонконгська біржа, тут дуже високі зарплати. Звідси родом Брюс Лі та Джекі Чан, та й взагалі Гонконг – це батьківщина кіно про бойові мистецтва, якими задивлялися всі радянські юнаки в 70-х і 80-х роках двадцятого сторіччя. Ще в цьому місті дуже люблять робити ранкову зарядку – на вулицях з ранку всі парки забиті людьми.

Але є в Гонконзі ще одна дивна особливість, що відрізняє його від інших міст світу. Тут понад півмільйона місцевих жителів через відсутність можливості купити нормальну квартиру (а ціни на нерухомість у Гонконгу одні з найбільших у світі), проживають у кімнатах площею не більше 2-3 метрів квадратних, і це не жарт!

У Гонконзі набирають популярність не просто малогабаритні квартири, а квартири-клітини і квартири-коробки, тобто багатоярусні ліжка, обгороджені кліткою, в яких проводять свій час бідні жителі цього мегаполісу.



Нещодавно члени правозахисної організації Society for Community Organization зробили фотосесію, з кутом зйомки зверху, завдяки такому способу вдалось охопити всю кімнату. Люди проживют своє життя у цьому обмеженому просторі, сплять в одному кутку, готують їжу в іншому, зберігають своє майно на верхніх ярусах і під ліжками, а ще в одному кутку дивляться телевізор.