Лампи розжарювання з новими технологіями наздоганяють LED

Вчені розробили новий вид лампи розжарювання, яка використовує сучасну науку, щоб збільшити свою ефективність, практично наздоганяючи дешеві комерційні світлодіодні лампи.

Як відомо, звичайні лампи розжарювання малоефективні. Вони працюють шляхом прокачування електроенергії через тонку вольфрамову нитку, електричний опір якої викликає нагрівання до температури понад 2700 ° С. При таких високих температурах нитка світиться, випромінюючи світло і багато непотрібного тепла, у вигляді інфрачервоного випромінювання. В такій лампі розжарювання лише 2% електроенергії припадає на світло.

Для порівняння, світлодіодні лампи використовують від 5% до 15%. До речі, іх можна придбати в інтернет-магазині elektrovoz.lviv.ua по найкращій вартості.

Тепер, команда вчених з Массачусетського технологічного інституту розробила новий вид ламп розжарювання, який використовує свого роду нано-дзеркало, яке допомагає використовувати марне інфрачервоне випромінювання. Команда розробила новий вигляд, так званих фотонних кристалів: матеріал, який дозволяє світлу видимої області спектра вільно пройти через нього, відображаючи інфрачервоне випромінювання назад до нитки розжарення. Там, енергія інфрачервоного випромінювання поглинається і “перевипромінюється” ще раз, але деяка частина переходить у видиме світло. Це відбувається постійно, допомагаючи підвищити ефективність роботи.

Хоча це звучить просто, процес розробки був непростим. Спочатку вчені повинні були зробити фотонні кристали, спеціально налаштовані для забезпечення передачі видимого світла і відображення інфрачервоних променів. Знадобилося 90 нано-шарів оксиду танталу і діоксиду кремнію поверх один одного. Крім того, команда спроектувала новий тип нитки розжарення, створюючи велику площу поверхні, здатну поглинати відбите випромінювання. Ви можете побачити остаточний дизайн на картинці.

Доброю новиною є те, що вона працює. Нова лампа перетворює 6,6% електроенергії в світло. Це в три рази краще, ніж звичайна лампа розжарювання, і краще, ніж найменш ефективні світлодіодні ламп. Команда вважає, що ефективність може бути підвищена ще більше, можливо, навіть до 40%.  У цьому випадку даний тип ламп розжарювання буде ефективнішим навіть за кращі світлодіодні зразки.