Вертикальна посадка ракети Falcon 9, котра вивела на орбіту 11 супутників  зв’язку

Зусиллями приватної американської компанії SpaceX здійснено справжній прорив в освоєнні космосу. Перша ступінь ракети Falcon 9, запущена з мису Канаверал наприкінці грудня, успішно здійснила вертикальну посадку недалеко від стартового комплексу.

Цим запуском приватна космічна компанія Space X увійшла в історію космонавтики. Здійснено важливий крок у створенні ракети-носіїв багаторазового використання, який дозволить різко знизити вартість доставки вантажів на орбіту і зробить космічні дослідження більш доступними.

Ракета Falcon 9, піднявшись на 100 кілометрів, вивела на орбіту 11 супутників зв’язку, але головне сталося потім. Після того як друга ступінь ракети відокремилася, перша повернулася на Землю і здійснила вертикальну посадку.



SpaceX вже двічі намагалася посадити повернуті з космосу ракети, але обидва рази невдало. При посадці на баржу вони вибухали, а в червні цього року Falcon 9 з вантажем для МКС розвалилася в повітрі через дві хвилини після старту, після чого всі запуски Falcon були зупинені. Для цього польоту конструкцію ракети трохи змінили і саджали її не на баржу, а на Землю. Але навіть глава компанії Ілон Маск до кінця не вірив в успіх.

Ілон Маск: «Я вибіг на майданчик і почув гуркіт, коли ракета приземлялася, так що я подумав, що вона вибухнула. А коли повернувся в зал і побачив, що стоїть на майданчику, то не міг повірити власним очам».

НАСА вітало вдалий експеримент компанії Маска. За словами бригадного генерала Уейна Монтейта, командувача базою на мисі Канаверал, вдалий тест Falcon 9 «поставив знак оклику» всьому 2015 році. У січні наступного року ракету-носій чекають ще два випробування.

Успіх SpaceX закріплює співпрацю з американським аерокосмічним агентством. Заснована в 2002 році SpaceX до теперішнього моменту здійснила вже 60 космічних запусків, які принесли компанії $8 млрд.

У 2006 компанія Маска уклала контракт з НАСА на суму $1,6 млрд на поставку 20 т вантажів на Міжнародну космічну станцію транспортним космічним кораблем Dragon, єдиним транспортником, здатним повертатися на землю. Перший такий політ компанія здійснила в грудні 2010 року. Всього Dragon повинен здійснити 12 польотів.

А нижче представлено вражаюче відео другого випробовування ракети


Если вам требуется надежный, и по доступной стоимости спутниковый телефон, Киев, советую воспользоваться выгодными предложениями от компании. С таким крутым аппаратом вы всегда будете на связи в любой точке мира!