Виклик гравітації: Золотий камінь у М’янмі

Пагода Kyite Htee Yoe в М'янмі розташована на вершині масивного гранітного валуна, який балансує над прірвою. Покритий сусальним золотом камінь, здається, готовий зірватися з прямовисної скелі і впасти вниз, але зберігає своє положення протягом двох з половиною тисяч років.

Если вы собрались в заграничный туристический тур, следует быть готовым к разного рода непредвиденным обстоятельствам, например травма, болезнь, и т.д.  Вот полезная статья http://www.life-in-travels.ru/2014/12/turisticheskaya-strahovka.html, где вы узнаете о всех тонкостях выбора и использования туристической страховки.

«Золотий камінь» - це унікальна буддійська релігійна пам’ятка, святиня, яка знаходиться на вершині гори Чайттійо (штат Мон на півдні М”янми). Цей гранітний камінь весь покритий сусальним золотом, і зверху на ньому знаходиться Пагода Чайттійо (Kyaiktiyo Pagoda) висотою 5.5 метрів. Вся ця масивна конструкція висотою понад 15 метрів балансує на краю скелі, а люди багато століть не можуть розгадати загадки, чому камінь не падає і хто міг його сюди затягнути.



На це питання віруючі буддисти відповідають, що камінь тримає волосся самого Будди, яке замуровано в Пагоді, це пасмо волосся сюди приніс відлюдник Тайку Та (Taik Tha), він отримав його від Будди під час одного із земних втілень. Той дбайливо зберігав цінний подарунок і тільки перед смертю передав його королю Тису з побажанням закріпити пасмо волосся Будди на валуні, який за своєю формою буде нагадувати голову. Камінь же з морського дна на гору Чайттійо був поміщений двома бірманськими духами (натами) 2500 років тому.



До пагоди кожен рік приходить величезна кількість паломників , особливо в кінці березня, він є останнім місяцем бірманського року, він тут називається - Табанг.

При вході до пагоди продаються пластинки з сусальним золотом, ченці та прочани купують його і старанно покривають ними камінь, так відбувається з року в рік, тому в деяких місцях камінь від великої кількості шарів золота покритий горбками.

Спочатку деяким, скептично налаштованим людям здається, що камінь і скеля складають одне ціле, або ж камінь намертво вцементований в цю скелю, але ченці з радістю вам дозволять спробувати його розкачати, одній людині це буде складно, але двом-трьом людям це під силу і камінь буде хитатися, однак, скільки не намагалися його розгойдувати, але за весь час нікому скинути зі скелі його так і не вдалося. Хоча існує легенда, що тільки жінки зможуть це зробити, тому їх ближче ніж на 10 метрів до каменя не підпускають.